Pierniczki


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 150 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 130 g kwaśnej śmietany 18%
  • 15 g przyprawy do pierników
  • Lukier królewski:

  • 2 białka
  • 200 g cukru pudru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • foremki do wykrawania
  • szpryca
  • trzepaczka
  • wałek

Porada szefa kuchni

Do dekoracji polecam lukier królewski. Szybko tężeje, więc pierniczki nie będą się sklejać. Lukier królewski nadaje się również znakomicie do lepienia domków z piernika. Jeśli chcesz uzyskać większą ilość lukru to najpierw ubij na sztywną pianę same białka, a następnie dodawaj powoli cukier puder. Taki lukier jednak dłużej schnie. Poza tym jeśli chcesz przechować lukier na następny dzień w lodówce, to warto puder zastąpić cukrem kryształowym. Dzięki temu lukier w lodówce się nie rozwarstwi.

Kolorowe pierniczki na święta to rewelacyjny pomysł. Im wcześniej je przyrządzicie przed świętami, tym bardziej chrupiącymi będziecie się zajadać. Takie pierniczki nadają się również do ozdobienia świątecznego drzewka. Będą na pewno lepszą alternatywą dla tłukących się dmuchanych bombek.

Pierniczki przepis

  1. Do garnka z grubym dnem wsyp 100 g cukru kryształowego oraz wlej 60 ml wody.
  2. Włącz palnik na średnią moc i wykonując okrężne, powolne ruchy zrób brązowy karmel – ważne aby nie mieszać łyżką (im cukier bardziej się skarmelizuje, tym pierniczki będą ciemniejsze).
  3. Na stolnicę przesiej mąkę z sodą i dorzuć margarynę. Najlepiej posiekaj wszystko dużym nożem (w ten sposób nie wprowadzisz zbędnego ciepła do ciasta, a im mniej uaktywnimy gluten w cieście kruchym, tym będzie delikatniejsze).
  4. Gorący karmel zdejmij z palnika i szybko dodaj miodu, intensywnie mieszając trzepaczką. Następnie odstaw do przestudzenia.
  5. Żółtka utrzyj z pozostałymi 50 g cukru kryształowego na kogel mogel.
  6. Do karmelu dodaj przyprawę do piernika, kogel mogel, śmietanę i wymieszaj.
  7. Całość wlej partiami do uformowanego z mąki i margaryny wulkanu, a następnie ponownie posiekaj nożem.
  8. Gdy powstanie jednolita masa, delikatnie zagnieć ją rękoma, a najlepiej nadgarstkami, aby wprowadzić jak najmniej ciepła do ciasta.
  9. Gotową kulkę podziel na 3 plastry i umieść na talerzu pod przykryciem. Trzymaj w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  10. weź 1 część ciasta i podsypując mąką od spodu oraz lekko z wierzchu rozwałkuj na grubość w zależności od upodobań od 3 do 5 mm.
  11. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C z termoobiegiem
  12. Następnie wytnij foremkami różne kształty i gotowe pierniczki umieść na blasze wyłożonej pergaminem. Warto strzepnąć nadmiar mąki z pierniczków, inaczej będą twarde. Ciastka rozkładaj w odległości ok. 2 cm, aby podczas pieczenia się nie posklejały. Pamiętaj, że pierniczki urosną w piecu dwukrotnie.
  13. Resztkę ciasta pozostaw w lodówce, aby ponownie się schłodziło i wyjmij następny schłodzony kawałek do rozwałkowania i wycinania. Czynność powtórz aż wytniesz całe ciasto.
  14. Piecz 7-10 minut.
  15. Spróbuj po 5 minutach czy są już gotowe.
  16. Wystudzone pierniczki udekoruj lukrem oraz ulubionymi posypkami.
Lukier królewski: Do miski wrzuć 2 białka oraz 200 g cukru pudru (na każde białko po 100 g cukru pudru) i utrzyj na jednolitą, gęstą masę. Następnie napełnij nim szprycę z drobną końcówką i dekoruj. Resztę lukru przykryj wilgotną ściereczką, aby nie wysechł.