Przepis na tradycyjne makiełki, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. ich smak zadowoli zarówno młodszych jak i starszych łasuchów.
Makiełki przepis
Zalej suszone owoce wrzątkiem i namaczaj przez 30 minut. Następnie odcedź.
Struclę lub bagietkę niedbale obkrój ze skórki. Następnie potnij w kromki, a dalej na niewielkie kawałki.
Mleko dokładnie wymieszaj z miodem.
Układaj na zmianę kawałki bułki, masę makową, suszone owoce i orzechy - każdą warstwę zalej kilkoma łyżkami przygotowanego mleka.
Na wierzch polej resztę płynu. W razie potrzeby na następny dzień możesz również dolać trochę mleka. Całość nie może pływać w mleku, ma być tylko delikatnie wilgotna.
Włóż do lodówki aby smaki się przegryzły ( kolejnego dnia makiełki smakują najlepiej ).
Nigdy o tym nie słyszałam. Wygląda wspaniale zwłaszcza na pierwszych dwóch zdjęciach :)
aag
2012/12/21 21:19
Nigdy tego nie przygotowywalam ale wyglada super bardzo lubie mak i bakalie mysle , ze w tym roku skusze sie i przygotuje ja na wigilijny stol
Paweł
2012/12/23 19:43
Chyba najładniejsze makiełki jakie widziałem. :-)
daria
2012/12/23 20:58
mleko ma byc przegotowane?
Kapitan Cook
2012/12/23 22:47
obojętnie. ja używałem zimnego z lodówki bez przegotowania
ajeczka
2014/12/11 10:51
To danie znam od wieków jako makòwki.O ile wiem makiełki to b.podobna potrawa tylko ,że nie z bułką , ale z gotowan makaronem
Codogara
2014/12/11 15:44
ajeczka makiełki to tradycyjna wielkopolska potrawa wigilijna z maku, bakalii i pieczywa lub klusek, (niekiedy makaronu). Wpływ ma na to przede wszystkim tradycja.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Nigdy o tym nie słyszałam. Wygląda wspaniale zwłaszcza na pierwszych dwóch zdjęciach :)
Nigdy tego nie przygotowywalam ale wyglada super bardzo lubie mak i bakalie mysle , ze w tym roku skusze sie i przygotuje ja na wigilijny stol
Chyba najładniejsze makiełki jakie widziałem. :-)
mleko ma byc przegotowane?
obojętnie. ja używałem zimnego z lodówki bez przegotowania
To danie znam od wieków jako makòwki.O ile wiem makiełki to b.podobna potrawa tylko ,że nie z bułką , ale z gotowan makaronem
ajeczka makiełki to tradycyjna wielkopolska potrawa wigilijna z maku, bakalii i pieczywa lub klusek, (niekiedy makaronu). Wpływ ma na to przede wszystkim tradycja.