Puszysty sernik z kokosem
Masa serowa:
- 1,10 kg sera białego
- 1 kostka masła lub margaryny
- 300 g cukru
- 3 całe jajka
- 5 żółtek
- 1 budyń śmietankowy z torebki
- 350 ml mleka
Spód ciasta:
- 150 g mąki
- 65 g cukru
- 1/3 kostki masła, lub margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 jajko
Wierzch sernika:
- 6 pozostałych białek
- 4 łyżki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
TO CI SIĘ PRZYDA
- blacha do ciasta z wysokimi ściankami
- mikser
- papier do pieczenia
- drewniana szpatułka
- duża miska
- sito
Puszysty sernik z kokosem przepis
- W dużej misce wymieszaj mikserem wymieszaj przesianą mąkę z pozostałymi składnikami na spód. Miksuj aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Spód blachy oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Boki wyłóż ponad ranty ścianek ponieważ sernik rośnie wysoki.
- W blasze wyłóż zmieszaną masę i wyrównaj drewnianą szpatułką.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C – grzałka dolna i górna.
- W misce po masie na spód sernika utrzyj mikserem wszystkie składniki masy serowej. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Gotową masę serową przełóż do blachy i wyrównaj.
- Blachę włóż do piekarnika u piecz 50 minut.
- Pozostałe białka z jajek włóż do lodówki. 7 minut przed końcem pieczenia ubij jajka z 4 łyżkami cukru na sztywną pianę
- Pianę rozłóż na serniku i włóż jeszcze na 10 minut do piekarnika.
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie wiórki kokosowe z 3 łyżkami cukru. Całość smaż aż wiórki się przyrumienią.
- Po upływie 10 min. wyjmij sernik z piekarnika i na wierzchu rozłóż przyprażone wiórki.
bardzo apetycznie wygląda ten serniczek
Cieszę się Izo, że ci się podoba:) Gorąco zachęcam do wykonania i pozdrawiam serdecznie!
Wygląda obłędnie:) Sernik to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych ciast.
Dzięki! U nas serniczek też szybciutko znika;) Smacznego!
Niestety , przepis jest nieczytelny :((
Nie wiem , które składniki na ciasto, które do sera .
Szkoda .
dziękujemy za trafną uwagę, przepis już został poprawiony. Pozdrawiam.
Ciasto PYSZNE ! Tylko ja zamiast budynia śmietankowego dałem budyń czekoladowy i wyszedł sernik czekoladowy z kokosem, polecam tym co jeszcze nie upiekli tego sernika :)
Sernik jest dobry, niestety opadł mi, łącznie z pianką choć zostawiłam go w piekarniku do wystygnięcia :(
Sernik zawsze trochę opada, a piana widocznie potrzebowała więcej czasu
Jak mówicie, że dobry to przy okazji upiekę.Pozdrawiam
Witam! Mam ogromną ochotę na ten serniczek. Proszę o poradę dotyczącej marki sera i o wymiary blachy na podane ilości składników. Dziękuję
24x34cm. Polecam ser sernikowy „Mój ulubiony”
Dziękuje za ten przepis!!! :) odkrylam go rok temu, od tamtego czasu b. często pięke ten serniczek i zawsze wychodzi, a wszyscy pytają o przepis:)
ja do ciasta – spodu- daje margaryne, a do masy masło. Ser polecam z biedronki – nazywa się vitello- o smaku wanilinowym- 1kg coś kolo 7zł – jest tani, a dodaje ciastu super waniliowy posmak;) a no i ja ubijam piane i do ubitej piany dodaje wiórki – i wtedy do piekarnika na pozostale 8-10minut. Moja mała modyfikacja :)
Pięke w tortownicy o standardowym wymiarze, rośnie wysoooooki :)