Muffinki czekoladowe


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • 300 g mąki
  • 350 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 kropla aromatu waniliowego

TO CI SIĘ PRZYDA

  • foremki na muffinki

Ponieważ skończyły się już pierniczki, a wciąż trwa w nas zapotrzebowanie na coś małego i słodkiego postanowiłam wykonać właśnie muffinki czekoladowe, które jak widać próbują udawać pierniczki- w tym lukrze i bakaliach.

Muffinki czekoladowe przepis

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki suche.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj olej, mleko i aromat.
  3. Następnie połącz składniki suche i mokre. Mikserem na średnich obrotach dokładnie wymieszaj.
  4. Czekoladę zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Wsyp do masy i delikatnie wymieszaj widelcem.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  6. Do foremek wlej masę do 2/3 wysokości i włóż do piekarnika na 20 minut.