Kolorowe jajka w majonezie
- 8 jajek
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 żółta papryka
- 1 pomidor
- 5 rzodkiewek
- szczypiorek
- pieprz i sól
Porada szefa kuchni
Aby skórka z pomidora dobrze schodziła najpierw natnij z dołu na krzyż a następnie sparz wrzątkiem i ostudź zimną wodą.
Kolorowe jajka w majonezie przepis
- Włóż jajka do garnka, wsyp 2 łyżeczki soli i zalej zimną wodą. Garnek postaw na palniku i ustaw średnią moc. Jaja ugotuj na twardo.
- Szczypiorek i pozostałe warzywa dokładnie umyj.
- Pomidora sparz i obierz ze skórki, a następnie przekrój i wydrąż pestki.
- Pomidora, paprykę i rzodkiewkę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
- Do miseczki dodaj majonez i jogurt, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Ugotowane i przestudzone jajka obierz ze skorupki, przekrój na pół i rozłóż na talerzu żółtkiem do dołu.
- Następnie, kompozycję z jajek polej sosem majonezowym i na posyp warzywami.