Śledź pod pierzynką


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 filetów z matijas w oleju
  • 2 soczyste jabłka
  • 3 małe cebule
  • 250 ml śmietany 12%
  • pieprz
  • natka świeżej pietruszki

Śledź pod pierzynką to jedno z dań bożonarodzeniowych, które każdemu z Was z pewnością jest bardzo dobrze znane. Nam najbardziej kojarzy się z dniem wigilii, kiedy to do wieczerzy obowiązuje post.

Śledź pod pierzynką przepis

  1. Cebulę obierz i posiekać w drobną kostkę.
  2. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
  3. Następnie wymieszaj ją ze śmietaną i dodaj łyżeczkę soku z cytryny.
  4. Śledzie odsącz z oleju za pomocą ręczników papierowych.
  5. Następnie pokrój je na wąskie paski i ułóż na podłużnym, płaskim talerzu a na nich rozłóż jabłka.
  6. Na samej górze rozprowadź śmietanowo-cebulową masę i udekoruj listkami pietruszki oraz cieniutkimi paseczkami cebuli.