Sos do spaghetti
- 2 puszki całych pomidorów bez skóry
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 garście świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżego oregano
- sól i pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender
- rondel z grubym dnem
Porada szefa kuchni
Pamiętaj aby świeżych ziół nie płukać pod bieżącą wodą przed dodaniem do potrawy lub sosu, ponieważ stracą swoje olejki eteryczne. Jeśli roślina jest zakurzona lub brudna możesz ją opłukać dzień wcześniej. Przez noc ponownie wypuści olejki dzięki czemu danie będzie bardziej aromatyczne.
Sos do spaghetti przepis
- Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
- W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i zeszklij ją na małej mocy palnika.
- Dodaj czosnek i podsmażaj razem z cebulą przez 2 – 3 minuty.
- Pomidory z puszki pokrój w niewielką kostkę.
- Następnie razem z sokiem z puszki przełóż pokrojone pomidory do rondla, do cebuli i czosnku. Dodaj ocet balsamiczny, oraz dopraw solą z pieprzem.
- Gotuj nas małym ogniu przez około 20-25 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.
- Pod koniec gotowania drobno posiekaj bazylię i oregano. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz pieprzem już na samym końcu.
- Aby sos miał gładszą konsystencję zmiksuj go przy użyciu blendera.
Dobry przepis to taki, w którym jest podana odpowiednia DOKŁADNA liczba czy stosunek składników. A co to znaczy można dosolić, dopieprzyć w razie uznania? Każdy sobie może to zrobić na stole, ale w przepisie to musi być jasno podane ile soli ile pieprzu, bo ja na przykład nie wiem, jak taki sos smakuje, to skąd będę wiedziała czy daję za dużo soli i pieprzu? Bezsens.
w prawdziwej kuchni jako kucharz nie jestem w stanie podać co do grama ilość potrzebnych przypraw, mija się to z celem gotowania jakim jest zabawa i eksperymentowanie. Poprzez tę stronę chcę nauczyć gotować ludzi, ale z głową, a nie prowadzić ich za rączkę, w innym przypadku nikt nie nauczy się gotować. Poza tym pomidor pomidorowi nie równy i co z tego że napiszę, że dodać 1 łyżeczkę cukru czy soli skoro to nie zda egzaminu w praktyce. Polecam próbować i szukać swojego smaku, każdy ma inny i to jest właśnie piękne w gotowaniu.
Świetny przepis! Polecam! ;)
Dopiero uczę się gotowania. Sam przepis w pewnych momentach jest troszkę niejasny jak dla mnie – np co dokładnie zrobić ze świeżymi pomidorami. Ja je umyłam, sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę przed „wylaniem” ich na cebulę.Generalnie przepis bardzo dobry (o ile się go odpowiednio doprawi), ale wg mnie brakuje w sosie płynności, jest on za gęsty. W takim razie może należałoby w trakcie „duszenia” przykryć patelnię i wtedy sos byłby bardziej płynny???
Pzdr
ze świeżymi pomidorami czynimy dokładnie tak jak opisałaś. Można dolać trochę wody lub soku pomidorowego, aby sos nie był tak gęsty, bulion również świetnie się zda. Najlepiej dolać odrobinę wody spod gotowania makaronu, zagęści sos i przy okazji nie będzie trzeba go tak długo gotować.
Dobry przepis. Zgadzam się, że w przypadku przypraw nie ma sensu podawanie dokładnych proporcji. Przecież każdy woli inny smak: jeden trochę łagodniejszy, drugi woli na ostro :).
JAN – widać, że nie umiesz gotować dlatego radzę zacząć od podstaw a tego typu gotowanie zostawić profesjonalistom ;) A przepis świetny! Polecam ;)
Darus- Prawie umarłem ze śmiechu z tym profesjonalistą. To ty w takim razie musisz być szefem kuchni.
PROFESJONALISTOM! a dokładnie chodzi o tym, którzy wiedzą, że w kuchni niczego nie można przewidzieć i należy wykorzystać intuicję:)
Robiłam przed chwilką. Użyłam świeżych pomidorów, w sumie jest listopad, ale dały radę ;) Nie chciało mi się czekać do całkowitego rozdrobnienia składników, ponadto sos robił się już gęsty, więc podpatrzyłam w innym przepisie, że można wszystko zmiksować. I w zasadzie polecam. Dodałam sobie jeszcze trochę pieczarek, no i mięso mielone. Ale cały przepis ogólnie bardzo pyszny! A zioła dodają mu niesamowitego charakteru! Całkowicie polecam!
przepis jest na prawde swietny, robilam według innych przepisow ale dla mnie ten jest najlepszy
Super przepis , dzis zrobilam ,,,wszystko baaaardzo pyszne i zjedzone !
Jan miał racje… to tylko jakiś sposób przyrządzenia Kapitana Cooka a w zasadzie Szeregowego Cocka… Nie polecam jestem profesjonalistą i najlepszy jest z sieci BIEDRONKA niskie ceny a Ty naucz się gotować
Świetny przepis. Mój mąż właśnie gotuje sos już drugi raz bo za pierwszym razem był naprawdę pyszny. Polecamy:)
prosty I smaczny jednak mozna by sie pobawic w troszke trudniejsze danie I to jest troche je utrudnic.
Dodałem 5 pieczarek w kostce, łyżkę śmietany, łyżkę jogurtu naturalnego, paprykę słodką z torebki, pół szklanki wody gotowanej, curry z torebki, szczypty przyprawy do gyrosa. Polecam!
było super
Przepis idealny! rewelacja … polecam a ilośc soli i pieprzu hymm trzeba probowac w trakcie gotowania po prostu :)
świetny przepis, pysznie i szybko :]
Super przepis.Jestem początkującą osobą jeśli chodzi o gotowanie,ale lubię sama stwierdzić czego ile dodać ,ile soli i cukru,przecież nikt nie wie lepiej ode mnie jakie smaki lubię :) .Poza tym przepisow,w których jest wszystko co do joty wypisane nie jestem w stanie zapamiętać i choćbym robiła cos pięćdziesiąty raz to i tak musiałabym wyjąc przepis,a tak…sama mogę pokombinować i dodawać przypraw ile tylko chce :D Zycze smacznego!!!
Fajnie wszystko ale gdzie mięsko,pieczarki,świeża papryka.Miksować te piękne kolory i smaki na papkę?Dla mnie to bez sensu, to tak jak by kupić ten sos w markecie.Ogólnie sos jako sos ma mieć pyszny smak a reszta składników ma być al-dente by podkreślać tak prostą potrawę.Mam swój przepis robię go od lat i wszystkim smakuje.I niestety nic z puszki.