Mam dziś dla Was pyszną propozycję na przekąskę. Jest to tradycyjny poznański specjał - gzik - bardzo smaczna wersja sera twarogowego, który idealnie komponuje się z ziemniaczkami. Polecam!
Gzik przepis
Umyj dokładnie ziemniaki i włóż do garnka. Następnie wlej wodę i ugotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Rozdrobnij ser widelcem w miseczce.
Przeciśnij czosnek przez praskę do miseczki.
Pokrój cebulę w drobną kostkę i poszatkuj koperek oraz szczypiorek.
Wrzuć wszystko do miseczki z serem i dokładnie zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem, a następnie ponownie zamieszaj.
w jednej kwestii się nie zgodzę… pyry z gzikiem lepiej smakują kiedy rzeczona pyra jest stara… z młodymi ziemniakami to już nie jest to…
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
w jednej kwestii się nie zgodzę… pyry z gzikiem lepiej smakują kiedy rzeczona pyra jest stara… z młodymi ziemniakami to już nie jest to…