Idealny dodatek do mięs i sosów - surówka z czerwonej kapusty. Znakomita z dodatkiem jabłka oraz żurawiny. Lekko kwaskowata i słodkawa.
Surówka z czerwonej kapusty przepis
W garnku zagotuj sporą ilość wody.
Kapustę bardzo drobno poszatkuj szatkownica lub nożem. Następnie wrzuć ją do gotującej wody na 5 minut. Po tym czasie wodę odlej a kapustę umieść w cedzaku i zlej zimną wodą.
Cebulę obierz, a następie drobno posiekaj w kostkę. Dopraw solą z cukrem i pozostaw na 10 minut.
Kapustę dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski razem z cebulą.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski.
Do całości wsyp żurawinę, dodaj soku z cytry i bardzo dokładnie wymieszaj,
Surówkę dopraw solą, pieprzem i cukrem i pozostaw pod przykryciem na 30 minut.
Debilizm na tej stronie
Od kiedy kapusta gotowana jest surówką ?
Kapitan Cook
2013/02/17 11:22
kwestia nomenklatury. Oczywiście można ją nazwać sałatką. U mnie w domu zawsze występuje pod tą nazwą. Nazwa jednak nie jest najważniejsza, najlepszy jest smak ;)
modest
2014/06/16 16:55
A byc może i gustu. Ja uwielbiam sałatkę z czerwonej kapusty z firmy Gomar z Pińczowa. Według mnie (i nie tylko :) nie znalazłem innej o podobnej recepturze i wyrazistym smaku. Dla mnie bomba.
martin
2014/06/23 18:53
jak jeść kapustę ze słoika to tylko firmy Gomar. Lepszej (oprócz tej domowej) nie jadłem. Polecam
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Debilizm na tej stronie
Od kiedy kapusta gotowana jest surówką ?
kwestia nomenklatury. Oczywiście można ją nazwać sałatką. U mnie w domu zawsze występuje pod tą nazwą. Nazwa jednak nie jest najważniejsza, najlepszy jest smak ;)
A byc może i gustu. Ja uwielbiam sałatkę z czerwonej kapusty z firmy Gomar z Pińczowa. Według mnie (i nie tylko :) nie znalazłem innej o podobnej recepturze i wyrazistym smaku. Dla mnie bomba.
jak jeść kapustę ze słoika to tylko firmy Gomar. Lepszej (oprócz tej domowej) nie jadłem. Polecam