Surówka z czerwonej kapusty


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • ½ małej czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 duże jabłko
  • 100 g suszonej żurawiny
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • cukier

TO CI SIĘ PRZYDA

  • cedzak
  • szatkownica
  • obieraczka do warzyw
  • tarka o grubych oczkach

Idealny dodatek do mięs i sosów - surówka z czerwonej kapusty. Znakomita z dodatkiem jabłka oraz żurawiny. Lekko kwaskowata i słodkawa.

Surówka z czerwonej kapusty przepis

  1. W garnku zagotuj sporą ilość wody.
  2. Kapustę bardzo drobno poszatkuj szatkownica lub nożem. Następnie wrzuć ją do gotującej wody na 5 minut. Po tym czasie wodę odlej a kapustę umieść w cedzaku i zlej zimną wodą.
  3. Cebulę obierz, a następie drobno posiekaj w kostkę. Dopraw solą z cukrem i pozostaw na 10 minut.
  4. Kapustę dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski razem z cebulą.
  5. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski.
  6. Do całości wsyp żurawinę, dodaj soku z cytry i bardzo dokładnie wymieszaj,
  7. Surówkę dopraw solą, pieprzem i cukrem i pozostaw pod przykryciem na 30 minut.