Gwiazdy świata kulinarnego
Nie byłoby całego medialnego zainteresowania gotowaniem, gdyby nie gwiazdy – celebryci świata kucharzy. Prawie każdy kraj ma swoje gwiazdy, kucharzy lub smakoszy rozpoznawanych tylko w danym kraju. Ja postaram się zaprezentować postaci znane na całym świecie.
fot. Nick Bramhall
Tego Pana chyba nie trzeba nikomu przedstawiać (fot. www.flickr.com). Jamie Oliver – ten brytyjski kucharz, autor książek i celebryta jest obecnie najbardziej rozpoznawaną postacią świata kulinarnego. Człowiek, który gotował w wielu zakątkach świata, a jego programy oglądają miliony entuzjastów na całym świecie. Nie należy się więc dziwić, że ma ogromny wpływ na Brytyjczyków. Gdy poradził, aby sos bolognese doprawiać gałką muszkatołową, jej sprzedaż w przeciągu tygodnia wzrosła aż pięciokrotnie. Jest on zatem kucharskim guru wśród widzów na całym świecie.
A oto chyba najstraszniejszy kucharz wszech czasów. Niech was nie zwiodą te słodkie oczęta. Gordon Ramsay – kucharz, właściciel kilku restauracji, prowadzący kulinarne programy typu reality show. To on doprowadzał to łez kolejnych adeptów sztuki kucharskiej, którzy brali udział w jego niesamowitym show ,,Hell’s Kitchen”. Warto nadmienić, że program ,,Kuchenne rewolucje” z Magdą Gessler w roli głównej jest polską wersją ,,Kuchennych Koszmarów”, w których straszył Gordon. Strach się bać.
fot. lekturki.com
Każdy, kto oglądał smakowity film ,,Julie & Julia” bez problemu rozpozna tę ikonę gotowania. Tak, tak to właśnie Julia Child – osoba, która nauczyła Amerykanów gotować. Autorka książek kucharskich, których grubość nie jednego doprowadziła do obłędu. W swoich programach tv uczyła nie tylko gotować, uczyła przede wszystkim pasji i zamiłowania do tematyki kulinarnej. Specjalnie na potrzeby kursu kucharskiego we Francji nauczyła się języka tego kraju. Z lekkim poczuciem humoru pokazywała, jak odróżnić rodzaje drobiu, jak przygotować Boeuf Bourguignon oraA na koniec szybki kurs robienia omletów wraz z Julią Child
Ja i tak wolę Makłowicza
Wzoruję się na wszystkich trzech postaciach :) Julia była rewelacyjna. Mam w planach zgłębienie „Francuskiej sztuki kulinarnej” – zobaczymy czy dam radę ;)
Książka ta strasznie gruba jest, ale można się z niej wiele nauczyć