Czasami warto coś w życiu urozmaicić. Nie inaczej było z klasycznymi jajkami w majonezie. Postanowiłem ,,zaszaleć” na moich przyjęciach odtąd królują jajka, ale w sosie musztardowym.
Jajka w sosie musztardowym przepis
Do garnka włóż jajka, wsyp łyżkę soli i nalej tyle wody aby całość zakryć. Garnek postaw a palniku włączonym na średnią moc i pozostaw go 10 minut od momentu zagotowania
Po tym czasie zalej jajka zimną wodą, następnie lekko popukaj nimi aby skorupka popękała i z powrotem włóż do garnka.
Do osobnego rondla wrzuć masło i na małej mocy palnika rozpuść je całkowicie. Następnie dodaj mąkę i drewnianą łyżką energicznie mieszaj aż powstanie jasna zasmażka.
Do rondla dodaj zimny bulion i intensywnie mieszaj – nie możesz dopuścić do powstania grudek.
Do gładkiego sosu dodaj musztardę, rozmaryn i miód oraz dopraw solą z pieprzem. Całość gotuj aż zgęstnieje.
Jajka obierz ze skorupki i posmaruj sosem. Na wierzch posyp posiekany szczypiorek.
Jeszcze takich nie robiłam, a lubię musztardę więc muszę spróbować. :)
asiulek
2013/01/31 21:05
To ja taka stara jestem, a takich sposobów na obieranie jajek nie znam?! ;) Przepis apetycznie brzmi, ładnie wygląda na zdjęciu, z przyjemnością wypróbuję :) Pozdrawiam.
viki
2013/02/04 20:08
„Przecięte na pół jajka polewamy ciepłym sosem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem”-ze zdjęcia wynika, że nie jajka ale talerz polewamy sosem:)Oczywiście lepszy efekt wizualny.
Kapitan Cook
2013/02/04 21:46
oczywiście podczas konsumpcji sosu sobie nie żałowaliśmy ;)
JestSmak
2013/02/06 18:50
Fantastyczne zdjęcia!
anita
2013/03/22 09:11
Mam pytanie czy od razu trzeba je zjesc dopoki sos jest cieply ?
Kapitan Cook
2013/03/22 09:33
Powinno się to danie jeść na ciepło, ale również na zimno jest znakomite
Staś
2013/07/20 11:47
Pychota. Polecam dodanie miodu. Dziękuję za przepis
maks
2014/04/26 07:02
To oczywiste , kulinarne przepisy . Mięso duszone też polewamy sosem i do tego jemy suche ziemniaki .
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Jeszcze takich nie robiłam, a lubię musztardę więc muszę spróbować. :)
To ja taka stara jestem, a takich sposobów na obieranie jajek nie znam?! ;) Przepis apetycznie brzmi, ładnie wygląda na zdjęciu, z przyjemnością wypróbuję :) Pozdrawiam.
„Przecięte na pół jajka polewamy ciepłym sosem i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem”-ze zdjęcia wynika, że nie jajka ale talerz polewamy sosem:)Oczywiście lepszy efekt wizualny.
oczywiście podczas konsumpcji sosu sobie nie żałowaliśmy ;)
Fantastyczne zdjęcia!
Mam pytanie czy od razu trzeba je zjesc dopoki sos jest cieply ?
Powinno się to danie jeść na ciepło, ale również na zimno jest znakomite
Pychota. Polecam dodanie miodu. Dziękuję za przepis
To oczywiste , kulinarne przepisy . Mięso duszone też polewamy sosem i do tego jemy suche ziemniaki .