Zupa gulaszowa
- 300 g wołowiny gulaszowej
- 300 g łopatki
- 100 g boczku
- 1 l bulionu
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 duża marchew
- 2 średnie ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 średnia cebula
- 5 ząbków czosnku
- ostra i słodka papryka mielona
- sól i pieprz
- majeranek
- olej
- masło
- kwaśna śmietana
TO CI SIĘ PRZYDA
- daża patelnia z wysokimi ściankami
Zupa gulaszowa przepis
- Wołowinę i łopatkę dokładnie umyj i oczyść. Następnie pokrój je w kawałki o grubości 3 cm.
- Boczek pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
- Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój ją w drobną kostkę.
- Na rozgrzaną, dużą patelnię wrzuć boczek i wysmaż z niego tłuszcz.
- Gdy boczek będzie mocno przyrumieniony, zdejmij go na talerz. Na gorący tłuszcz dodawaj partiami pokrojone kawałki mięsa i wysmaż je z każdej strony.
- Mocno wysmażone kawałki zdejmij z patelni.
- Gdy zdejmiesz już całe mięso z patelni, na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę z odrobiną masła.
- Gdy cebula będzie zeszklona wlej na patelnię odrobinę bulionu i drewnianą szpatułką wyskrob przywarte kawałki mięsa z dna patelni
- Dodajemy trochę masła i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę.
- Następnie zmniejsz moc palnika i dodaj po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki.
- Po 5 minutach wszystko przełóż do garnka i zalej bulionem. Całość duś na małej mocy palnika pod przykryciem 1 godzinę i 20 miniut.
- Marchew obierz i posiekaj w cienkie plastry.
- Papryki umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w kostkę o grubości 2 cm..
- Ziemniaka pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
- Na sam koniec duszenia mięsa dodaj do garnka ziemniaki, marchew i paprykę.
- Całość dotuj na niewiele większej mocy palnika 30 minut ( jeśli jest taka potrzeba, dolej wody ).
- Na 10 ostatnich minut gotowania wrzuć do garnka pomidory i całość dopraw solą z pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem
- Na koniec dodaj skwarki boczku.
- Podawaj z chlebem żytnim oraz kleksem kwaśnej śmietany.
wygląda smakowicie :) ocenie jak wypróbuję ;)
Mniam!
Pychota!!!!!!
A po co nam marchewka, jak nie ma jej w przepisie ??
już poprawione, dzięki za uwagę :)
a jaki to ma byc bulion ? ? ?
W zależności jaki smak ma zdominować danie. Wołowy nada troszkę ciężkości, bulion drobiowy lub warzywny będzie najlepszy.
Takie pytanie: co z tą cebulą co ją podsmażaliśmy z czosnkiem i papryką w proszku na patelni, kiedy ją dodać do zupy? I ile tej cebuli? Bo raz jest, ze w kostce na patelnie, a potem, że w plastrach do gara. A cebula w składnikach tylko jedna :)
Zdublowała mi się cebula :)
I. Podsmażamy boczek – odkładamy
II. Podsmażamy mięso – odkładamy
III. Przesmażamy czosnek, cebulę i paprykę w proszku. Nie odkładamy
IV. Do cebuli, itd. dodajemy mięso.
V. …
VI. Dodajemy boczek…
MmM… Chyba będzie pyszne :) Zupcia gulasowa :D
Dziękuję za przepis :-) właśnie zabieram się do gotowania :-D
Właśnie gotuję go drugi raz, super przepis, dziekuję.
przepis fajny, jedynie te pomidorki w puszcze nie pasuja, sprawiaja ze zupa nabiera bardziej smaku pomidorowej niz gulaszowej
Dzięki za przepis. Zupka wyszła pierwsza klasa! Naprawdę wyśmienita! Polecam gorąco, wyszła wspaniale choć nie jestem specjalistką w tej dziedzinie! Pozdrawiam.
Przepisy rzecz płynna, każdy ma inny gust. Niemniej poddałbym pod rozwagę dwie kwestie: pomidory wydają się lekko zbędne (to papryka odpowiada za kolor), samą paprykę dodałbym na końcu (przesmażenie grozi karmelizacją / zgorzknieniem).
Zupa gulaszowa to dobra zupa… :] :D
Drogi (ga) mrc niestety trzeba cytuje
„….Aby gotować po węgiersku należy opanować sztukę dodawania papryki w proszku. Nie można jest dodawać na skwierczący tłuszcz lub gotującą się zupę lub sos! Będzie bowiem gorzkawa, a taki smak nie jest smakiem węgierskim! Jak więc należy to robić? Jako że w papryce znajduje się cukier, w wysokiej temperaturze ulega on karmelizacji, następnie przypaleniu i nabiera gorzkiego smaku. By tego uniknąć Węgrzy, zawsze przed dodaniem papryki do potrawy zestawiają patelnię lub garnek z ognia i pozwalają zawartości lekko przestygnąć, dodają paprykę, mieszają, ponownie stawiają na ogniu i powoli doprowadzają potrawę do wrzenia. Tak przygotowane danie będzie miało właściwy, słodkawo-ostry smak papryki bez cienia goryczki….”
I ot co trzeba zrobic .
boczek surowy?
Najwięcej smaku mięsa pozostawi boczek surowy, z wędzonego natomiast uwolni się aromat wędzonki który może zakłócić pozostałe smaki. Możesz także użyć boczku parzonego, nie będzie aż tak intensywny. Ja polecam surowy, jednak wybór pozostawiam Tobie. :) Wybierz ten który najbardziej Ci odpowiada. :)
A mój gulasz niedobry, strasznie ostry:( Ratunku! Da się coś zrobić?
Załagodzisz go rozrzedzając rosołem i kolejną porcją składników, albo dodatkiem kwaśnej śmietany. Oba sposoby zmniejszą ostrość odrobinę, ale wyczuwalnie. Przy skorzystaniu z pierwszej opcji przynajmniej będziesz miała niespodziewany obiad na kilka kolejnych dni :D