Sos czosnkowy
Wersja I:
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pęczek koperku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz biały
Wersja II:
- 8 ząbków czosnku w łupinach
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pęczek koperku
- oliwa czosnkowa
- sól
- pieprz biały
TO CI SIĘ PRZYDA
- praska do czosnku
Porada szefa kuchni
Przed przeciśnięciem czosnku przez praskę nie ma potrzeby obierać go z łupinek. Zostaną one wewnątrz praski, a miąższ przejdzie przez sitko. Chcąc uzyskać słodszy smak czosnku zapiecz go w piekarniku przy 180 st. C aż stanie się miękki.
Sos czosnkowy przepis
Wersja I
- Wlej do 1 miseczki jogurt oraz śmietanę.
- Wyciśnij 3 ząbki czosnku do tej samej miseczki.
- Posiekaj drobno koperek i dodaj do jogurtu i śmietany, a następnie wszystko wymieszaj.
- Dopraw solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Wersja II
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Włóż 8 ząbków czosnku w łupinach i piecz, aż staną się miękkie.
- Wlej do 1 miseczki jogurt, śmietanę oraz wyciśnij ząbki czosnku.
- Posiekaj drobno koperek i dodaj do tej samej miseczki.
- Dopraw solą oraz białym pieprzem.
- Całość polej delikatnie oliwą czosnkową, a następnie zamieszaj.
Mam pytanie i proszę o odpowiedź.
Jak długo mogę przechowywać sos czosnkowy zrobiony przez siebie w lodówce?
Wszystko zależy od tego co było główną bazą sosu. Jeśli jogurt to moim zdaniem do 3 dni. Majonez spokojnie w zamkniętym słoiku tydzień wytrzyma. Sos łatwo zrobić na bieżąco, wiec nie ma sensu jego zbytnie przechowywanie. Pozdrawiam
..a ile trzeba piec ten czosnek w tych 180 stopniach tak orientacyjnie?
warto zawinąć ząbki w folię aluminiową wraz z oliwą i solą i piec ok. 30 minut. Lub całą główkę czosnku przeciętą w poprzek – super dodatek do bagietki
Ten sos jest zajebisty używam do wszystkiego
SOS TEN MOŻESZ PRZECHOWYWAĆ PONAD TYDZIEŃ, GŁÓWNIE ZA SPRAWĄ CZOSNKU :)
POZDRAWIAM.