Sos czosnkowy


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Wersja I:

  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz biały
  • Wersja II:

  • 8 ząbków czosnku w łupinach
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pęczek koperku
  • oliwa czosnkowa
  • sól
  • pieprz biały

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do czosnku

Porada szefa kuchni

Przed przeciśnięciem czosnku przez praskę nie ma potrzeby obierać go z łupinek. Zostaną one wewnątrz praski, a miąższ przejdzie przez sitko. Chcąc uzyskać słodszy smak czosnku zapiecz go w piekarniku przy 180 st. C aż stanie się miękki.

Sos czosnkowy jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Wybornie sprawuje się w przypadku dań kuchni indyjskiej, jak i tureckiej. Najsmaczniejsze tortille i kebab podaje się właśnie z sosem czosnkowym. W dodatku jest łatwy i szybki do przygotowania oraz świetnie sprawdza się w sezonie grillowania.

Sos czosnkowy przepis

Wersja I

  1. Wlej do 1 miseczki jogurt oraz śmietanę.
  2. Wyciśnij 3 ząbki czosnku do tej samej miseczki.
  3. Posiekaj drobno koperek i dodaj do jogurtu i śmietany, a następnie wszystko wymieszaj.
  4. Dopraw solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Wersja II

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  2. Włóż 8 ząbków czosnku w łupinach i piecz, aż staną się miękkie.
  3. Wlej do 1 miseczki jogurt, śmietanę oraz wyciśnij ząbki czosnku.
  4. Posiekaj drobno koperek i dodaj do tej samej miseczki.
  5. Dopraw solą oraz białym pieprzem.
  6. Całość polej delikatnie oliwą czosnkową, a następnie zamieszaj.