Pstrąg z pyłem pistacjowym i talarki patissiere czyli przepis na konkurs Blogerchef
- 2 filety z pstrąga
- 2 łyżeczki herbaty Lapsang
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki whisky blended
- 50 g pistacji solonych
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 1 natka pietruszki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g rukoli
- 130 ml wody
- 1/2 łyżeczki lecytyny sojowej
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki miodu
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
- olej
Deser:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- 3 limonki
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 30 g mąki kukurydzianej
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietany 30%
- garść liści mięty cytrynowej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- granat
TO CI SIĘ PRZYDA
- naczynie żaroodporne
- moździerz
- folia aluminiowa
- garnek do gotowania na parze
- ręcznik papierowy
- blender
- malakser
- duże sitko
- foremki do babeczek
Pstrąg z pyłem pistacjowym i talarki patissiere czyli przepis na konkurs Blogerchef przepis
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
- Umyj pietruszkę, następnie obierz i pokrój w kostkę. Włóż ją do naczynia żaroodpornego.
- W miseczce zmieszaj ze sobą miód, ocet balsamiczny oraz oliwę, po czym polej tym płynem kawałki pietruszki.
- Posyp wszystko solą i pieprzem i włóż do piekarnika na 40 minut.
- W oddzielnej miseczce zmieszaj ze sobą whisky, sól i pieprz.
- Przekrój ryby na pół i mocz w miseczce z whisky przez 10 minut.
- Pistacje stłucz w moździerzu.
- Garnek do gotowania na parze wyściel dokładnie folią aluminiową tak, aby folia wystawała 3 cm ponad brzegi.
- Na dno wsyp herbatę oraz 1 łyżeczkę cukru.
- Wysmaruj olejem sitko do gotowania na parze i połóż na garnku.
- Wyjmij pstrąga z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na sitku.
- Przykryj szczelnie pokrywką i ustaw na palniku. Pierwsze 5 minut grzej na dużej mocy, a następnie 4 minuty na mniejszym. Potem wyłącz palnik i zostaw na 20 minut, aby ryba nasiąkła dymem.
- Miękką pietruszkę z piekarnika zblenduj z kilkoma łyżkami oleju, aż powstanie mus.
- Umyj natkę pietruszki i zetrzyj w moździerzu, po czym połącz z 1/3 musu.
- Umyj rukolę i zblenduj ją ze 130 ml wody.
- Odciśnij sok do miseczki i dodaj do niego miód, sok z limonki oraz 0,5 łyżeczki lecytyny sojowej. Całość blenduj, aż powstanie piana.
- Na talerzu umieść oba musy, a obok nich pstrąga posypanego proszkiem pistacjowym. Całość udekoruj pianą z rukoli.
- Do malaksera przesiej mąkę i dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
- Pokrój drobno masło i również wrzuć do malaksera. Całość zmiksuj.
- Gdy zacznie powstawać zbita masa, dodaj żółtko jajka i 1 łyżkę wody.
- Rozpłaszcz masę i włóż pod przykryciem do zamrażarki na 10 minut.
- Nalej mleko do garnka i zagotuj.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Wrzuć do czystej miseczki żółtka i cukier, a następnie ubij kogel mogel.
- Kiedy masa będzie biała, przesiej do niej mąkę i całość chwilę miksuj.
- Małym strumieniem wlej gorące mleko do masy jajecznej.
- Całość wlej do garnka i postaw na palniku o niewielkiej mocy. Mieszaj ciągle, aż masa zgęstnieje.
- Dodaj sok z 1 limonki i skórkę z 3 limonek. Wszystko wystudź w kąpieli wodnej.
- Foremki do babeczek wyłóż schłodzonym ciastem. Nakłuj dno i włóż na 12 minut do piekarnika.
- Wyjmij ciastka z piekarnika i odstaw, aby lekko ostygły.
- Ubij śmietanę z cukrem.
- Umyj liście mięty i utłucz w moździerzu.
- Do wgłębienia na środku ciastek nałóż krem.
- Udekoruj ciastka bitą śmietaną i miętą.