Curry z kurczaka
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżeczki pasty curry lub 2 łyżeczki proszkowanej mieszanki curry
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka utartych w moździerzu ziaren kolendry
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta cukru trzcinowego
- 100 g ryżu
- 250 ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
- świeża kolendra
- olej
Marynata:
- 2 limonki
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- ½ papryczki chili
- olej
TO CI SIĘ PRZYDA
- ręcznik papierowy
- tarka o drobnych oczkach
- praska do czosnku
Curry z kurczaka przepis
- Kurczaka dokładnie oczyść i umyj. Następnie pokrój go w paski o szerokości 3 cm i długości 2 cm. gotowe kawałki kurczaka osusz ręcznikiem papierowym.
- Chili posiekaj bardzo drobno.
- Mięso przełóż do miski i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, chili, skórkę z 2 limonek i sok z 1 połówki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu producenta. Następie odsącz go i odstaw aby lekko przestygł.
- Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Gdy będzie przyrumieniona dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki curry, rozgniecione ziarna kolendry oraz kurkumę. Wymieszaj całość i smaż jeszcze przez 2 minuty na małej mocy palnika.
- Następnie zwiększ moc palnika i wrzuć zamarynowane kawałki kurczaka. Całość przesmażaj jeszcze 8 min.
- Po tym czasie dodaj pół łyżeczki cukru trzcinowego, a całość zalej śmietanką. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika ok. 20 minut. Na koniec posyp posiekaną kolendrą.
- Gotowe danie podawaj z ryżem.
Kurczak curry jest pyszny!! :)
dziś robię to danie, trzymajcie kciuki!!!
Zrobiłam, pyszne!!!
Pozdrawiam
Wyglada mało zachęcająco:/ i chyba trochę za mało sodu jak na curry
niebo w gębie! właśnie ugotowałam ;-)
ja zrobiłam na mleku kokosowym – dzi,ęki temu potrawa pachnie cudownie. Limonka pasuje tu jak ulał
Ma Pan talent ;-)