Jajecznica z pomidorami


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 mniejszych pomidorów obranych ze skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • kilka kromek razowego pieczywa
  • 2 Ciabatty
  • połowa czerwonej papryki
  • szczypiorek
  • 6 jajek
  • masło

TO CI SIĘ PRZYDA

  • toster lub opiekacz

Porada szefa kuchni

Aby obrać pomidory ze skórki, natnij je na krzyż od spodu i zalej w naczyniu wrzątkiem. Po chwili wylej gorącą i zalej zimną wodą. skórka praktycznie sama odejdzie.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, dlatego powinno być wartościowe i sycące. Nasza propozycja na dobry start nie jest nowością w trendach kulinarnych – można raczej o niej rzec "klasyk" – to nasza stara, dobra jajecznica. My poszliśmy jednak o krok dalej i połączyliśmy ją z pomidorami, uzyskując rewelacyjny efekt, o czym macie sami okazję się przekonać. Jajecznica z pomidorami to połączenie energetycznego i smacznego śniadania.

Jajecznica z pomidorami przepis

  1. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło podsmaż paprykę i 2 pomidory. Duś przez kilka minut.
  3. Pozostałe pomidory wymieszaj w osobnym naczyniu z posiekaną bazylią i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Dopraw i odłóż na chwilę aby smak się przegryzł.
  5. Ciabatte posmaruj oliwą i opiecz w tosterze. Na przypieczonych kromkach połóż pomidory.
  6. Na patelnię dodaj jajka i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Gdy jajecznica dojdzie, podawaj ją na tostach z razowego chleba.