Naleśniki z pieczarkami
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 250 ml piwa
- 120 ml mleka
- sól
- szczypta cukru
Farsz:
- 400 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3 plasterki szynki konserwowej/gotowanej
- 1 żółtko
- 100 g sera tartego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- pieprz do smaku
Sos:
- 100 g sera typu feta
- duży jogurt grecki
- 1 łyżka oliwy
- pieprz cytrynowy do smaku
- szczypiorek
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
- blender
- patelnia do naleśników
- naczynie żaroodporne
- tarka o grubych oczkach
Naleśniki z pieczarkami przepis
- Składniki na ciasto wymieszaj w jednym garnku i zmiksuj je do uzyskania jednolitej masy. Następnie uderz garnkiem mocno o blat kilka razy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Pieczarki opłucz a następnie okrój je w plastry.
- Szynkę pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.
- Na rozgrzanej patelni rozgrzej odrobine tłuszczu i zeszklij cebulę z szynką. Gdy lekko się przyrumienią dodaj pieczarki i smaż aż cała woda wyparuje na małej mocy palnika. Na sam koniec dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą z pieprzem i odstaw całość na bok.
- Połowę sera wymieszaj z żółtkiem i wlej na patelnię do farszu. Lekko podsmaż aby ser się całkiem nie rozpuścił i wyłącz palnik.
- Na patelni do naleśników przy pomocy pędzelka rozsmaruj odrobinę tłuszczu i usmaż naleśniki.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Gotowe naleśniki wypełnij farszem i zwiń w rulon. Następnie rozłóż je w naczyniu żaroodpornym i posyp resztą sera.
- Naleśniki włóż do piekarnika na 10 minut.
- Wszystkie składniki na sos umieść w jednym naczyniu, a następnie zblenduj je na gładką masę. Sos dopraw pieprzem.
- Gotowe naleśniki podawaj z sosem obok, najlepiej w sosjerce.