Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • dwie małe polędwiczki wieprzowe
  • 200 g pieczarek
  • śmietana słodka 18%
  • 1 cebula
  • masło
  • olej
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz

Oto przepis, który równie doskonale sprawdzi się jako świąteczna, wykwintna potrawa jak i proste w przygotowaniu niedzielne danie.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym przepis

  1. Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i umyj pod bieżącą wodą.
  2. Następnie całe natrzyj solą, pieprzem i rozmarynem. Pozostaw do zamarynowania na minimum 2 godziny.
  3. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry.
  4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozgrzej masło z niewielką ilością oleju.
  6. Na rozgrzaną patelnię wrzuć polędwiczki i dokładnie obsmaż je z każdej strony. Następnie dolej odrobinę wody i całość duś 1 godzinę.
  7. Następnie smażymy polędwiczki na bardzo mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor. Następnie podlewamy polędwiczki wodą i dusimy ok. 1 h.
  8. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła z odrobiną oleju.
  9. Do rondla wrzuć pieczarki, dopraw solą i pieprzem oraz duś aż woda całkiem wyparuje.
  10. Następnie dodaj łyżkę masła i wrzuć cebulę.
  11. Gdy cebulka się zeszkli dolej odrobinę wody i duś przez 10 minut na średniej mocy palnika.
  12. Następnie zdejmij z palnika, dodaj śmietanę i przyprawiamy.