Oto przepis, który równie doskonale sprawdzi się jako świąteczna, wykwintna potrawa jak i proste w przygotowaniu niedzielne danie.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym przepis
Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i umyj pod bieżącą wodą.
Następnie całe natrzyj solą, pieprzem i rozmarynem. Pozostaw do zamarynowania na minimum 2 godziny.
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plastry.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło z niewielką ilością oleju.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć polędwiczki i dokładnie obsmaż je z każdej strony. Następnie dolej odrobinę wody i całość duś 1 godzinę.
Następnie smażymy polędwiczki na bardzo mocno rozgrzanym oleju z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor.
Następnie podlewamy polędwiczki wodą i dusimy ok. 1 h.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła z odrobiną oleju.
Do rondla wrzuć pieczarki, dopraw solą i pieprzem oraz duś aż woda całkiem wyparuje.
Następnie dodaj łyżkę masła i wrzuć cebulę.
Gdy cebulka się zeszkli dolej odrobinę wody i duś przez 10 minut na średniej mocy palnika.
Następnie zdejmij z palnika, dodaj śmietanę i przyprawiamy.
Ja ostatnio robiłam sos z boczniaków, wyszedł super, gorąco polecam
Elżbieta
2017/06/09 11:27
Polędwiczka to delikatne mięso.Nie wyobrażam sobie by je dusić 2 godziny i 10 minut tak jak jest w przepisie.Toż to wiór z tego wyjdzie.Do tego jeszcze podsmażanie.Coś nie tak z tym przepisem.Polędwiczki w sosie to się robi w 20-30 minut.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
polędwiczki I rozmaryn……cudeńko!
Ja ostatnio robiłam sos z boczniaków, wyszedł super, gorąco polecam
Polędwiczka to delikatne mięso.Nie wyobrażam sobie by je dusić 2 godziny i 10 minut tak jak jest w przepisie.Toż to wiór z tego wyjdzie.Do tego jeszcze podsmażanie.Coś nie tak z tym przepisem.Polędwiczki w sosie to się robi w 20-30 minut.