Toffi
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1/3 szklanki Wody
Porada szefa kuchni
Ważne abyś podczas dotowania samego karmelu nie mieszał go żadnym przyrządem, ponieważ powstaną krystaliczne grudki. Jeśli chcesz uniknąć przypalenia na brzegach, posmaruj je wodą podczas gotowania używając pędzelka silikonowego. Nie próbuj smaku karmelu ani toffi bez odpowiedniego ostudzenia, ponieważ osiągają one bardzo wysokie temperatury i mogą mocno poparzyć.
Toffi przepis
- Do garnka z grubym dnem wlej wodę, a następnie dodaj ostrożnie cukier. Powinien pokryć równomiernie całą powierzchnię. Całość postaw na palniku i ustaw średnią moc.
- Syrop cukrowy gotuj kilkanaście minut, aż powstanie brązowy karmel. Od czasu do czasu przy rozpuszczaniu cukru pokręcić garnkiem ruchem obrotowym.
- Następnie do brązowego karmelu wlej śmietankę i całość mieszaj drewnianą łyżką. Na początku powstaną duże grudki krystalizacyjne, ale bez obaw! Po czasie się rozpuszczą.
- W zależności jak gęsty sos chcesz uzyskać, tak długo gotuj ( pamiętaj, że sos po wystygnięciu intensywnie sam zgęstnieje ).
mmmmmmmmmmmyyyyyyyyyyyyyyyyy pyszota mniam
Czy moge dodac smietany 12 lub 18%???
raczej nie, zważy się. Raczej tylko 30% śmietanka da radę.
1. Czy sos mocno gęstnieje po włożeniu do lodówki?
2. Co zrobić żeby sos miał taką samą konsystencję jak sosy toffi zakupione w sklepach?
Proszę o odpowiedzi!
Dziękuję!
Sos ten mocno nie zgęstnieje bo ma stosunkowo dużo śmietanki. Można dodać trochę masła aby otrzymać bardziej sklepową wersję
Ja robiłam z 12% i sos się udał. Dodałam też masła, ale nie pamiętam ile.
Jak długo można go przechowywać w lodówce?
skarmelizowałem cukier bez wody, wyszło pycha, już po mnie – w tej chwili mam 10kg nadwagi