Sól i jej właściwości


sól

Sól jest podstawową przyprawą używaną w naszej kuchni. Ciężko sobie wyobrazić smak potraw bez jej użycia. Dla większości ludzi byłyby one z pewnością nie do przełknięcia. Jednak nie było tak zawsze. Niegdyś sól nie była powszechna tak jak dzisiaj – wręcz przeciwnie, stanowiła towar luksusowy, który był dostępny tylko dla nielicznej grupy osób. Wszyscy inni musieli obywać się bez niej. Dzisiaj jednak jesteśmy przyzwyczajeni do słonego smaku potraw tak bardzo, że trudno pomyśleć o przygotowaniu posiłku bez jej użycia. Stosowana jest nawet, oczywiście w niewielki ilościach, w potrawach słodkich, dzięki której ich smak jest bardziej zrównoważony.

Sól kuchenna i jej wpływ na zdrowie

Sól kuchenna składa się głównie z chlorku sodu. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do życia, stąd słony smak jest jednym z czterech podstawowych, jakie rozróżniają kubki smakowe znajdujące się na naszych językach. Jednak nadużywanie soli prowadzić może do rozwoju chorób. Wśród nich na pierwsze miejsce wysuwa się nadciśnienie tętnicze. Jest ono jedną z chorób cywilizacyjnych – powszechne użycie soli, często w zbyt dużych ilościach, spowodowało, że przyzwyczailiśmy się do jej smaku i dla zaspokojenia swoich kubków smakowych używamy jej coraz więcej. Sód w organizmie odpowiada za utrzymania prawidłowej gospodarki wodnej, jednak jego nadmierne spożycie, głównie pod postacią właśnie chlorku sodu, prowadzi do zatrzymywania w ciele zbyt dużej ilości wody, co skutkuje powstaniem nadciśnienia, które jest bardzo groźne dla zdrowia i życia człowieka, gdyż może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Z drugiej strony, niedobór sodu także nie jest dobry dla naszych organizmów, dlatego nie warto rezygnować z używania soli ze strachu o zdrowie, a stosować ją w sposób umiarkowany. Oczywiście nie dotyczy to sytuacji, gdy unikanie soli wynika ze wskazań lekarskich – w takim wypadku należy się do nich ściśle stosować.

sól kuchenna

Sól morska a sól kuchenna

Sól kuchenna pozyskiwania jest głównie ze złóż soli kamiennej, które znajdują się 3-6 kilometrów pod powierzchnią ziemi. W dawniejszych czasach pozyskiwana była z wody morskiej poprzez jej odparowanie. Metoda ta stosowana jest do dziś, gdyż sól morska jest bogatsza w inne minerały niż sól kamienna, przede wszystkim w jod, który jest niezbędny do funkcjonowania ważnego gruczołu dokrewnego w naszych organizmach – tarczycy. Ten sposób pozyskiwania jest jednak znacznie bardziej kosztowny niż w przypadku postaci kopalnej, dlatego sól kamienna jest dzisiaj nasycana jodem, celem dostarczenia wraz z nią niezbędnej nam dawki tego pierwiastka.

Sól i jej zastosowanie

Oprócz zastosowania jako przyprawa, sól kuchenna od zawsze wykorzystywana była jako konserwant. W czasach pozbawionych lodówek i zamrażarek, dzięki niej można było przechować po posoleniu mięso przez długi czas tak, by się nie zepsuło. Do dzisiaj używana w naszych domach i zakładach produkcyjnych do kiszenia ogórków oraz kapusty.
Większość wysoko przetworzonych produktów spożywczych zawiera znaczące ilości soli, przewyższające granice zdrowego jej wykorzystania. Dlatego wszyscy amatorzy kulinariów powinni skupić się na samodzielnym przygotowaniu potraw, bez użycia kostek rosołowych czy wzmacniaczy smaku – nie tylko ze względu na przyjemność płynącą z gotowania, ale także ze względu na zasady zdrowego odżywiania.
Sól ma również szereg innych zastosowań. W kuchni może pomóc nam także usunąć z rąk oporny na mydło nieprzyjemny zapach czosnku, cebuli czy ryby. Jest przydatna także podczas usuwania spalenizny z dna kuchennych garnków czy plam powstających na obrusie w wyniku rozlania czerwonego wina.

4.00 avg. rating (75% score) - 1 vote