Jabłecznik z bitą śmietaną
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Masa jabłkowa:
- 1,3 kg jabłek Szara Reneta
- 1 kisiel jabłkowy
- 1 galaretka cytrynowa
- sok z cytryny
Śmietana:
- 700 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 10 g żelatyny
- 70 ml wody
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
TO CI SIĘ PRZYDA
- duża miska
- drewniana łyżka
- mikser
- wysoka blaszka do pieczenia
- obieraczka do warzyw
- sito
- pergamin
- tarka o drobnych oczkach
Jabłecznik z bitą śmietaną przepis
- Oddziel białka od żółtek.
- Żółtka wymieszaj z sokiem z cytryny, a białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
- Do dobrze ubitej piany dodaj żółtka i delikatnie, lecz dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C – grzałka dolna i górna.
- Dodaj do masy jajecznej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Blachę wyłóż pergaminem, a następnie przelej do niej masę biszkoptową. Całość włóż do pieca na ok 20 – 25 minut. Po tym czasie wyjmij biszkopt i odstaw aby wystygł.
- Obierz jabłka a następnie nasmaruj e połówką cytryny, aby nie ściemniały. Następnie pokrój je w kostkę o grubości 1 cm lub w plastry
- Do garnka wrzuć jabłka i zalej połową szklanki wody. Garnek postaw na palniku włączonym na średnią moc i praż je kilka minut tak aby się nie rozgotowały. W zależności od gatunku jabłek dolej jeszcze wody lub nie. Jeśli masz kwaskowate jabłka możesz dosypać cukru, do słodkich wyciśnij trochę soku z cytryny.
- Do jabłek wlej rozpuszczony w połowie szklanki zimnej wody kisiel, a następnie całość zasyp galaretką. Praż kilka minut, aż zniknie posmak mąki.
- Gotową masę ostudź w zimnej kąpieli wodnej.
- Na wystudzony biszkopt wyłóż letnią masę jabłkową. Jeśli spodziewasz się że blaszka będzie zbyt niska możesz wykonać prowizoryczne ranty z papieru.
- Ubij śmietankę wraz z cukrem pudrem do smaku na sztywną bitą śmietanę.
- W 70 ml wody w garnku podgrzej żelatynę. Nie może się gotować.
- Do prawie ubitej śmietany już na mniejszych obrotach miksera wlewaj małym strumieniem rozpuszczoną ciepłą żelatynę.
- Gotową bitą śmietanę wyłóż na masie jabłkowej. Dekoruj startą czekoladą. Wstaw do lodówki na min. 2 godz., aby całość stężała.
Uwielbiam takie ciacha ;))
lubie placki
Witam! uwielbiam taki jabłecznik, u nas szybko znika.Pozdrawiam
Ile tego cukru WANILINOWEGO dodać?
1 torebeczka
to ciasto wychodzi przepyszne! ♥
a przepis na biszkopt zachowuję sobie w mojej liście najlepszych przepisów, ponieważ wyszedł idealny :)
wilgotny, wyrośnięty, chyba pierwszy raz mi taki pyszny biszkopt wyszedł.
Ciekawa forma jabłecznika:) muszę spróbować:)
Na jakiej wielkości blachę jest przewidziane to ciasto?
Podane proporcje przewidziane są na blaszkę o wymiarach ok. 30×40 cm.