Kasztany jadalne
- kasztany jadalne (ilość wedle uznania)
- sól
- masło
Porada szefa kuchni
"W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle" - to słynny cytat z polskiej kinematografii i być może jest w nim prawda. Natomiast najlepsze kasztany możecie przygotować sami w domu, nie potrzebujecie do tego specjalnych urządzeń. Sekretem ich dobrego smaku może być smakowe masełko. Szczególnie polecam to z odrobiną czosnku niedźwiedziego.
Kasztany jadalne przepis
- Nalej wody do garnka, wrzuć kasztany i gotuj przez 30 minut.
- Po 15 minutach gotowania wsyp 1 łyżkę soli.
- Przed zjedzeniem obierz ze skórki zarówno zewnętrznej, jak i wewnętrznej.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Zrób na każdym kasztanie po jednym nacięciu 2-3 cm.
- Włóż do piekarnika na 15-30 minut, aż staną się miękkie.
- Obierz ze skórki zewnętrznej oraz wewnętrznej.
- Posmaruj masłem.