Jeśli szukacie jakiegoś lekkiego dania, a do tego niezwykle smakowitego to świetnie trafiliście. Dziś na obiad łosoś z porami. Proste w przygotowaniu danie, ale za to pełne smaku i aromatu.
Łosoś z porami przepis
Umyj por i obierz cebulę. Jedno i drugie pokrój w półksiężyce.
Rozgrzej masło na patelni i zeszklij na nim por oraz cebulę. Posyp solą i cukrem.
Przykryj patelnie i duś przez 5 minut na palniku o małej mocy.
Następnie zwiększ moc palnika, wlej na patelnię wino i poczekaj, aż wyparuje.
Wlej śmietankę i redukuj sos przez kilka minut.
Kiedy sos stanie się gęsty, zdejmij patelnię z palnika i dopraw sos pieprzem oraz sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw, aby się ostudził.
Do miski wlej 500 ml zimnej wody, wsyp garść soli i mieszaj, aż się rozpuści. Włóż do niej filety z łososia na 10 minut.
Wysusz ryby papierowym ręcznikiem i dopraw delikatnie solą oraz pieprzem.
Na środku kawałka folii aluminiowej ułóż plaster masła. Na nim połóż łososia skórą do dołu i przykryj pierzynką z porów.
Całość szczelnie zawiń w folię aluminiową i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Paruj łososia 12-15 minut.
Nigdzie nie jest napisane, że z porą, tylko z porami – czytaj ze zrozumieniem
Bonbu
2013/02/28 16:49
male pytanko jak dlugo mamy trzymac lososia w solance,dziekuje.
Kapitan Cook
2013/02/28 17:54
10 min
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Zawsze z porem a nie porą.
Nigdzie nie jest napisane, że z porą, tylko z porami – czytaj ze zrozumieniem
male pytanko jak dlugo mamy trzymac lososia w solance,dziekuje.
10 min