Łosoś na parze
- 2 szt. po 250 g dzwonek lub płatów łososia.
- biała połowa pora
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- kilka różyczek brokuła
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz
TO CI SIĘ PRZYDA
- garnek do gotowania na parze lub urządzenie do gotowania na parze
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz, aby ryba była delikatniejsza to namocz ją w solance. W 1 litrze zimnej wody rozpuść garść soli i dokładnie wymieszaj. Następnie namocz łososia przez 10 - 15 minut, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Teraz możesz gotować go na parze.
Łosoś na parze przepis
- Rybę dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Następnie dopraw ją solą z pieprzem.
- Do pojemnika naczynia do gotowania na parze wlej 1 litr chłodnej wody i zacznij gotować
- Paprykę pokrój w paski, a brokuła porozdzielaj na mniejsze różyczki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż delikatnie warzywa. Kontroluj je, aby były al dente i nie straciły koloru.
- Łososia gotuj na parze około 12 - 15 minut.
- Gotowe ryby podawaj z warzywami.
to najlepszy przepis na świecie, jest szybki, łatwy, a łosoś wychodzi po prostu niebo w w gębie ;-) Ja do tego zrobiłam kalafior i brokuła na parze z sosem knorra do tychże warzyw ;-)
Łosoś wyszedł super!
Przepis łatwy, a wychodzi niebo w gębie!! Polecam, teściowa była zachwycona;)
Przepis rewelacyjny, bardzo prosty a wyszło pysznie! podałam z brązowym ryżem, grilowaną cukinią i sosem czsnkowym na jogurcie naturalnym. polecam i dziekuje za przepis:)