Moskole
- ½ kg ziemniaków
- mąka pszenna
- 1 jajko
- sól
- pieprz biały
- masło czosnkowe
TO CI SIĘ PRZYDA
- stolnica
- praska do ziemniaków
Porada szefa kuchni
Ważne, żeby nie przeciskać i nie wyrabiać ciepłych ziemniaków, gdyż wtedy ,,wezmą" zbyt dużo mąki. Najlepsze są ziemniaki z dnia wcześniejszego.
Moskole przepis
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku zagotuj wodę i dodaj 2 łyżeczki soli. Do wrzątku wrzuć ziemniaki i ugotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika. Ugotowane odcedź i odstaw aby całkiem wystygły
- Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski.
- Następnie wygładź całą masę w misce i jak w przypadku kopytek podziel masę na 4 części. ¼ część ziemniaków wyjmij i wsyp w to miejsce mąkę, jajko i dopraw solą z pieprzem. Całość razem z wyciągniętą częścią ziemniaków dokładnie wymieszaj.
- Przełóż całą masę na stolnicę i delikatnie wyrabiaj aż uzyskasz gładką masę. Jeżeli ciasto będzie się lepić do ręki, dodaj odrobinę mąki.
- Z gotowej masy uformuj placki w kształcie łezki grube na 1,5 cm. Miej przy tym dłonie oprószone mąką.
- Następnie rozgrzej patelnię bez tłuszczu i układaj placki.
- Praż aż uzyskają lekko brązowe przyrumienienie z obu stron.
No ja nie słyszałam, ale podoba mi się, że są smażone na suchej patelni :)
Przepraszam bardzo, ale sformułowanie „o wielkości dłoni” jest strasznie nie precyzyjne, ponieważ moja dłoń jest większa od dłoni Kingii!
dlatego każdy tworzy moskole pod swoje rozmiary ;) Duży chłop, duża ręka, porządny moskol ;)
Musze to wyprobowac od lat jezdze w gory i ciagle mi wmawiaja ze na zwyklej patelni to nie ten sam moskol co w gorach a one sa takie pyszne!