Masło czosnkowe
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól morska
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz aby natka pietruszki była bardziej aromatyczna, kup całą z korzeniem. Dzięki korzeniowi dłużej będzie świeża i zachowa cały smak i aromat
Masło czosnkowe przepis
- Masło wyjmij z lodówki aby osiągnęło pokojowa temperaturę i łatwo się rozcierało, a następnie przełóż do miseczki.
- Posiekaj drobno pietruszkę.
- Do masła dodaj przeciśnięte przez praskę czosnek, szczyptę morskiej soli oraz pietruszkę.
- Wszystko razem delikatnie wymieszaj i ułóż na sporym kawałku folii spożywczej.
- Następnie delikatnie zwijaj folią zacieśniając masło w środku.
- Po poziomym zrolowaniu, skręć końce jak cukierek bardzo mocno.
- Kilkukrotnie zroluj na blacie, aby uzyskać idealnie walcowaty kształt.
- Gotowe masło włóż na 1 godzinę do lodówki.
- Podawaj z moskolami lub ciepłymi grzankami.
Masło czosnkowe dobre do wszystkiego, uwielbiam :)
Oj tam od razu folię rolować. Wystarczy wrzucić wszystko do blendera, a potem przełożyć w naczynko do dipów.
Pozdrawiam czosnkowo ;)
/G
Bd dobry :) Na pewno zdrowszy i lepszy od tych z marketów. Bez tych ich polepszaczy smaku. Świetne smakuje z paluchami chlebowymi czosnkowymi od niedawna w Biedronce ;)
Pierwszy raz robiłam masło czosnkowe ale wszlo wyśmienicie pozdrawiam;-)
Ja jeszcze daje zioła prowansalskie do tego.