Masło czosnkowe


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól morska

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz aby natka pietruszki była bardziej aromatyczna, kup całą z korzeniem. Dzięki korzeniowi dłużej będzie świeża i zachowa cały smak i aromat

Masło czosnkowe znajdzie w kuchni mnóstwo zastosowań. Wzbogaci smak każdego mięsa i cudownie rozpłynie się na gorących ziemniaczkach. Przepis na nie jest banalnie prosty, a jego zapas zawsze mile widziany – doskonale nada się na upieczone bagietki w ramach imprezowej przystawki. Masło czosnkowe wybornie smakuje z ziołami takimi jak: czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, tymianek i natka pietruszki – nawet na zwykłej kromce chleba.

Masło czosnkowe przepis

  1. Masło wyjmij z lodówki aby osiągnęło pokojowa temperaturę i łatwo się rozcierało, a następnie przełóż do miseczki.
  2. Posiekaj drobno pietruszkę.
  3. Do masła dodaj przeciśnięte przez praskę czosnek, szczyptę morskiej soli oraz pietruszkę.
  4. Wszystko razem delikatnie wymieszaj i ułóż na sporym kawałku folii spożywczej.
  5. Następnie delikatnie zwijaj folią zacieśniając masło w środku.
  6. Po poziomym zrolowaniu, skręć końce jak cukierek bardzo mocno.
  7. Kilkukrotnie zroluj na blacie, aby uzyskać idealnie walcowaty kształt.
  8. Gotowe masło włóż na 1 godzinę do lodówki.
  9. Podawaj z moskolami lub ciepłymi grzankami.