Kurczak po chińsku
- 2 małe filety z kurczaka
- 3 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- ½ papryczki chili
- 4 grzybki Shitake
- kiełków bambusa
- makaron ryżowy lub sojowy
TO CI SIĘ PRZYDA
- wok
Porada szefa kuchni
Pamiętaj aby przed smażeniem mięsa wyjąć je wcześniej z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową. Dzięki temu zabiegowi podczas smażenia mięso w środku szybciej się zetnie i pozostanie soczyste oraz niesamowicie kruche. Możesz zacząć smażenie z minimalną potrzebną ilością tłuszczu, a po chwili dodać sosu sojowego. Tym zabiegiem z sosu powstanie bardzo przyjemna w smaku i aromacie glazura. Trzeba jednak tą technikę kontrolować ponieważ łatwo je wtedy przypalić.
Kurczak po chińsku przepis
- Filety dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój je w paski o długości 4 cmi szerokości 2 cm. Dopraw je solą z pieprzem
- Z papryczki chili wytnij gniazdo nasienne i posiekaj w plasterki.
- imbir obierz ze skórki łyżeczką, a następnie pokrój w cienkie słupki.
- Czosnek obierz z łupinek i posiekaj w drobne plasterki.
- Grzyby delikatnie spłucz wodą i pokrój w cienkie plastry.
- Następnie na rozgrzany wok wlej 3 łyżki oleju ryżowego i w wysokiej temperaturze przesmaż kurczaka aż się przyrumieni.
- Do kurczaka dorzuć grzyby, imbir, czosnek, papryczkę i kiełki. Całość duś pod przykryciem chwilkę, aż warzywa będą miękkie.
- Makaron zalej w misce wodą i przykryj na 3 minuty. Gdy będzie gotowy odsącz i dodaj do woka.
- Dopraw sosem sojowym i duś jeszcze 3 minuty.