Produkty bogate w białko


Produkty bogate w białko

Ludzki organizm do funkcjonowania potrzebuje białka. Składnik ten wchodzi w skład: mięśni, tkanek, narządów, jest niezbędny m.in. do syntezy hormonów i enzymów. W jakich produktach jest najwięcej białka?

Rola i zapotrzebowanie na białko

Białko jest składnikiem tworzącym mięśnie, które stanowią podporę dla naszego organizmu. Nie zdziwi więc nikogo stwierdzenie, że to właśnie białko jest odpowiedzialne za odpowiednie napięcie i wygląd skóry, to ono sprawia, że nasze ciało jest atrakcyjnie twarde, nie zaś sflaczałe. Nie wszyscy o tym wiedzą, jednak im więcej mięśni w naszym organizmie, tym więcej energii potrzebuje nasz organizm, a to z kolei prowadzi do zwiększonego zapotrzebowania na kalorie. Metabolizm jest szybszy wtedy, gdy dysponujemy masą mięśniową. Nie chodzi tu tylko o spalanie kalorii podczas treningu – nawet wtedy, kiedy nie robimy absolutnie nic, mięśnie spalają nadmiar energii, który odłożyłby się w postaci tłuszczu na naszym ciele. Jeśli więc włączymy do naszej diety białko, nasza przemiana materii jest w stanie przyspieszyć nawet o kilkanaście procent.

Chcąc schudnąć, powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi 1,2g białka w przeliczeniu na 1 kilogram masy ciała, natomiast jeśli uprawiamy sport, zapotrzebowanie na białko wzrasta i wynosi 1,5g na 1 kilogram masy ciała.

Produkty o wysokiej zawartości białka

Możemy wyróżnić kilka grup produktów, dzięki którym możemy dostarczać naszemu organizmowi białka. Najlepiej będzie, jeśli postawimy na białko pełnowartościowe, które znajdziemy w mleku oraz jego przetworach, mięsie, rybach oraz jajach. Jeśli chodzi o mleko, zazwyczaj zawiera ono od 1-3% białka. Co ciekawe, przetwory mleczne zawierają go znacznie więcej: sery twarogowe (16-21%), sery żółte (16-31%).

W mięsie, w zależności od rodzaju, znajduje się od 15-23%, natomiast w mięsnych podrobach zaledwie 11-17%, mimo to warto czasem włączyć je do diety z uwagi na zawartość witamin i składników mineralnych. Warto pokochać ryby, które są często przez nas pomijane – jest to kopalnia białka (17-20%), ale i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, które nie tylko są zdrowe, ale i wspomagają odchudzanie.

Jajka uznawane są za najlepsze źródło białka, jednak nie ze względu na jego zawartość (11-13%). W jajach znajdziemy bowiem aminokwasy w niemal idealnych proporcjach – mówi się, że białko jaja to niemal białko idealne (zobacz przepis na kotlety z jajek). Jeśli chodzi o inne produkty żywnościowe, źródłem białka są również produkty zbożowe, gdzie znajdziemy od 7 do 14% tego składnika.

W dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć kobietę, która nie przykłada uwagi do swojego wyglądu. Czytamy kolorowe magazyny, w których kobiety są piękne, szczupłe, gładkie i jędrne – nic dziwnego, że jest to obecnie ideał piękna, do którego starają się dążyć niemal wszyscy. Atrakcyjny wygląd to przepustka do lepszego życia – gdy dobrze czujemy się we własnym ciele nabieramy pewności siebie, łatwiej nawiązujemy kontakty, łatwiej więc jest nam na polu zawodowym jak i w życiu prywatnym. Ten psychologiczny mechanizm jest niewątpliwie korzystny – warto dążyć do perfekcji, problemem jest jednak to, że nie wszyscy wiemy, jak tego dokonać.

Często stosowanym sposobem są restrykcyjne diety, forsujące ćwiczenia  albo zabiegi ujędrniające i wyszczuplające wykonywane w salonach piękności. Poza tym – jesteśmy tylko ludźmi i nie do końca jesteśmy w stanie oprzeć się pokusom, nie wiemy wszystkiego na temat działania organizmu.

Podstawą jednak pięknej sylwetki i dobrego samopoczucia jest zbilansowana dieta, bogata w białko i składniki mineralne, a także zrównoważony, systematyczny, choćby umiarkowany wysiłek fizyczny.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes