5 x 100 ml wody letniej ( temperatura 30 stopni C. )
Składniki do chleba:
500 gram zakwasu
500 gram mąki żytniej (zaleca się używanie dokładnie takiej samej mąki, jakiej dodaliśmy do zakwasu)
200 ml wody o temperaturze 25-30 stopni Celsjusza
10 gram soli
koszyk do wyrastania ciasta
Jak upiec domowy chleb żytni? Ciepłe, pachnące i chrupiące pieczywo uzyskamy korzystając z dobrego, a przede wszystkim sprawdzonego przepisu. Wystarczy raz spróbować, aby przekonać się, że możemy sami go upiec! Z odrobiną doświadczenia, mamy szansę stać się wybornymi piekarzami, co na pewno ucieszy resztę domowników. Przygotujcie chleb na zakwasie i przekonajcie się, że nie ma on sobie równych.
Chleb żytni przepis
Mąkę wsyp do większej miski, dolej wody i wymieszaj. Następnie zakryj czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny (zakres dopuszczalnej temperatury 25 – 30 stopni C ).
Po tym czasie powtórz obie czynności – dodaj tyle samo mąki i wody. Ponownie całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem. Zaczyn mieszaj co kilka godzin.
Te czynności powtórz jeszcze 3 razy za każdym razem pamiętając o proporcjach mąki i wody – stosunek 1 do 1.
Po pięciu dniach zakwas jest gotowy.
Składniki na chleb wymieszaj ze sobą – nie wlewaj od razu całej ilości wody z przepisu – dodawaj ją stopniowo do ciasta.
Gdy składniki się połączą, wyrabiaj ciasto przez chwilę, następnie ułóż je w koszyku do wyrastania i zostaw na oko 20 minut.
Piekarnik ustaw na temperaturę 50 stopni, a gdy ją osiągnie – wyłącz go.
Po upływie 20 minut ciasto ponownie wyrabiaj przez około 5 minut, a następnie uformuj pożądany kształt.
Na blachę rozłóż papier do pieczenia, a na nim połóż ciasto. Włóż do piekarnika na około 5 godzin, co jakiś czas kontroluj aby nie przerosło.
W trakcie wyrastania powierzchnię masy regularnie zwilżaj wodą delikatnie chlapiąc palcami.
Wyjmij blachę z piekarnika i ustaw na dolne i górne grzanie. Rozgrzej do temperatury 230 Stopni C.
Ciasto delikatnie natnij z zewnątrz i zwilż.
Blachę z ciastem włóż na niższe partie piekarnika, a pod nią włóż drugą, na którą wylej filiżankę wody.
Po 10 minutach pieczenia obniż temperaturę do 200 stopni, po kolejnych 10 minutach do 180 stopni C.
Przepis fajny, ale ciekawa jestem jak konsystencja tego chleba. jest gliniasty ?
Kapitan Cook
2013/03/16 13:22
Chleb wychodzi bardzo dobrze, nie jest gliniasty. Polecamy
Izabella
2022/04/15 19:56
Na jakim typie mąki żytniej najlepiej wychodzi chlebek?
Wygląda pięknie!
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Przepis fajny, ale ciekawa jestem jak konsystencja tego chleba. jest gliniasty ?
Chleb wychodzi bardzo dobrze, nie jest gliniasty. Polecamy
Na jakim typie mąki żytniej najlepiej wychodzi chlebek?
Wygląda pięknie!