Kuchnia śródziemnomorska
Do najpopularniejszych kuchni w obszarze Morza Śródziemnego należą: kuchnia grecka, kuchnia włoska i hiszpańska. Podstawowe produkty wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej to ryby, owoce morza, świeże warzywa i owoce oraz aromatyczne przyprawy.
Dieta śródziemnomorska to fuzja nie tylko smaku i aromatu, ale również kompozycja witamin i związków mineralnych potrzebnych do właściwego funkcjonowania naszego ciała.
Zdrowie jest najważniejsze, warto więc o nie zadbać nie odmawiając sobie rozkoszy podniebienia. A kuchnia śródziemnomorska idealnie się do tego nadaje.
Zalety kuchni śródziemnomorskiej
Smaczne i lekkie potrawy kuchni śródziemnomorskiej mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, nie dziwi więc fakt, że jest ona znana i ceniona w świecie sztuki kulinarnej. Dieta oparta na spożywaniu dużej ilości produktów zawierających składniki odżywcze obecne w warzywach, owocach, rybach, produktach zbożowych i ziarnach dostarcza nam witalności, odporności i gwarantuje właściwą przemianę materii.
Lekarze i dietetycy są zgodni, że mniejsze ilości potraw mięsnych i tłustych w naszym menu oraz spożywanie dużej ilości wody mineralnej ma zbawienny wpływ na organizm. Właściwa dieta oparta na produktach które są dobre, pożywne i odpowiednio przyprawione może być naprawdę wyborna.
Cechy kuchni śródziemnomorskiej
Najistotniejsze cechy kuchni śródziemnomorskiej ukształtowane zostały przez łagodny klimat tego regionu sprzyjający uprawie wielu gatunków warzyw, winnej latorośli i drzew oliwkowych. Napojami stawianymi na „śródziemnomorskim stole” są oczywiście wino i woda.
Dieta śródziemnomorska oparta jest również na wykorzystaniu takich przypraw jak: koperek, oregano, tymianek, majeranek, zioła prowansalskie i przede wszystkim czosnek. Istotne jest w niej połączenie prostoty i wyrafinowania. Znajdziemy w niej przepisy na łatwe i szybkie potrawy (jak np. sałatka grecka), z którymi może się zmierzyć każdy amator gotowania, jak i na wykwintne dania wymagające prawdziwego kunsztu mistrza kuchni.
Najważniejsze jest jednak to, że korzystając z doświadczenia włoskich, hiszpańskich lub greckich kucharzy możemy zadbać o swoje zdrowie i urodę nie katując się monotonnymi i pozbawionymi smaku daniami. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. A my polecamy pyszną hiszpańską paella.