Jajka faszerowane


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 12 jajek
  • I Pasta:

  • 1 małe opakowanie kiełków brokuła
  • 4 rzodkiewki
  • 1 szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • II Pasta:

  • 50 g wędzonego łososia
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • III Pasta:

  • 50 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • 3 miski
  • szpryca lub rękaw cukierniczy

Porada szefa kuchni

Pasty bardzo szybko wysychają. Jeśli chcesz przygotować faszerowane jajka z wyprzedzeniem, przykryj je folią spożywczą i włóż do lodówki.

Z czym kojarzą się każdemu z nas Święta Wielkanocne? Z jajkami, rzecz jasna! W okresie świątecznym na naszych stołach nie może zabraknąć tego specjału. Dziś przedstawiam 3 sposoby na przyrządzenie wspaniałych faszerowanych jaj.

Jajka faszerowane przepis

  1. Nalej wody do garnka, dodaj soli i włóż jajka, następnie postaw całość na palniku włączonym na średnią moc. Gotuj przez 8 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.
  2. Wylej wrzątek z garnka i nalej zimną wodę. Ostudzone jajka obierz i przekrój na pół.
  3. Przygotuj 3 miseczki. Wydrąż same żółtka i włóż do miseczek tak, aby było po równo.
  4. Umyj rzodkiewki, szczypiorek (nie cały) i kiełki brokuła, a następnie je osusz. Posiekaj i dodaj je wraz z majonezem i jogurtem do 1 miseczki.
  5. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, a następnie nałóż do szprycy z szeroką, gwiaździstą końcówką i udekoruj 8 połówek jajek razem z pozostałym szczypiorkiem.
  6. Pokrój łososia na drobne kawałki.
  7. Umyj koperek i drobno posiekaj, potem dodaj go razem z majonezem, jogurtem oraz większą częścią kawałków łososia do 2 miseczki. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
  9. Udekoruj tą pastą kolejne 8 połówek białek. Udekoruj je różyczkami z łososia, kawałkami cytryny oraz gałązkami koperku.
  10. Umyj szczypiorek i pokrój na drobne kawałki razem z szynką szwarcwaldzką (pozostaw odrobinę płatów do dekoracji).
  11. Dodaj do 3 miseczki majonez, jogurt, szynkę, szczypiorek oraz większą część szynki i dokładnie wymieszaj.
  12. Dopraw farsz solą z pieprzem i wypełnij tą pastą pozostałe połówki białek. Udekoruj je różyczkami z szynki.