Jajka faszerowane
- 12 jajek
I Pasta:
- 1 małe opakowanie kiełków brokuła
- 4 rzodkiewki
- 1 szczypiorek
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
II Pasta:
- 50 g wędzonego łososia
- 1 pęczek koperku
- 1 cytryna
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
III Pasta:
- 50 g szynki szwarcwaldzkiej
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- szczypiorek
TO CI SIĘ PRZYDA
- 3 miski
- szpryca lub rękaw cukierniczy
Porada szefa kuchni
Pasty bardzo szybko wysychają. Jeśli chcesz przygotować faszerowane jajka z wyprzedzeniem, przykryj je folią spożywczą i włóż do lodówki.
Jajka faszerowane przepis
- Nalej wody do garnka, dodaj soli i włóż jajka, następnie postaw całość na palniku włączonym na średnią moc. Gotuj przez 8 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć.
- Wylej wrzątek z garnka i nalej zimną wodę. Ostudzone jajka obierz i przekrój na pół.
- Przygotuj 3 miseczki. Wydrąż same żółtka i włóż do miseczek tak, aby było po równo.
- Umyj rzodkiewki, szczypiorek (nie cały) i kiełki brokuła, a następnie je osusz. Posiekaj i dodaj je wraz z majonezem i jogurtem do 1 miseczki.
- Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, a następnie nałóż do szprycy z szeroką, gwiaździstą końcówką i udekoruj 8 połówek jajek razem z pozostałym szczypiorkiem.
- Pokrój łososia na drobne kawałki.
- Umyj koperek i drobno posiekaj, potem dodaj go razem z majonezem, jogurtem oraz większą częścią kawałków łososia do 2 miseczki. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
- Udekoruj tą pastą kolejne 8 połówek białek. Udekoruj je różyczkami z łososia, kawałkami cytryny oraz gałązkami koperku.
- Umyj szczypiorek i pokrój na drobne kawałki razem z szynką szwarcwaldzką (pozostaw odrobinę płatów do dekoracji).
- Dodaj do 3 miseczki majonez, jogurt, szynkę, szczypiorek oraz większą część szynki i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw farsz solą z pieprzem i wypełnij tą pastą pozostałe połówki białek. Udekoruj je różyczkami z szynki.
Podane, że aż ślinka cieknie. Świetne pasty!
Ale ślicznie udekorowane :)
czy dekorujemy za pomocą specjalnej maszynki czy jest jakiś inny, prostszy sposób?
chodzi o masę z żółtek, którą wykładamy do białka
ja dekorowałem szprycą cukierniczą, można specjalną tubą. Można uformować również dwoma łyżeczkami. Tworzenie szprycy z celofanu czy papieru tu się nie zda.
Ta z wędzonym łososiem wygrywa <3 To ja dorzucę jeszcze przepis na tuńczykową i curry: yummymorning.pl/prosto-z-wielkanocnego-stolu-tradycyjne-nadziewane-jajka/ :) Wesołych świąt!
Również Wszystkiego Najlepszego.
Farsz III najbardziej mi odpowiada ;) wk ońcu zaskoczę rodzinkę czym nowym :D tylko hmm….dodam szynkę polską od kani i majonez Winiary :P