Omlet z pieczarkami


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 6 jajek
  • 4 łyżki gazowanej wody
  • sól, pieprz masło
  • Farsz pieczarkowy:

  • 20 dag pieczarek s
  • ok z cytryny
  • 1 mała cebula masło,
  • olej
  • sól, pieprz
  • cukier
  • tymianek
  • świeża pietruszka

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka do jajek

Nie wiecie jak zrobić lekki omlet z pieczarkami, który idealnie nadaje się na pożywne śniadanie? Tutaj macie szansę poznać przepis na przygotowanie go wg starej, francuskiej metody. Przy okazji otrzymacie wspaniałą lekcję podstaw technik kucharskich! Omlet na śniadanie to cenne źródło energii, której potrzebujemy, żeby czuć się świetnie przez cały dzień. W końcu śniadanie to najważniejszy posiłek dnia!

Omlet z pieczarkami przepis

  1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  2. Grzyby obierz i dokładnie umyj. Następnie pokrój w 1 mm plastry. Aby otrzymać jasne w kolorze grzyby i zapobiec ich ciemnieniu, od razu skrop je sokiem z cytryny.
  3. Na patelnię wrzuć 1 łyżkę masła oraz 1 łyżkę oleju, gdy tłuszcz się rozgrzeje dodaj cebulę. Zeszklij ją na średniej mocy palnika z odrobiną cukru oraz soli.
  4. Do zrumienionej cebuli dodaj pieczarki i dopraw solą. Następnie pozwól, aby cały płyn odparował.
  5. Po odparowaniu dodaj 1 łyżkę masła, pieprz, tymianek oraz w razie potrzeby sól, a po 1 minucie zdejmij z palnika. Gdy pieczarki lekko przestygną posyp je posiekaną pietruszką.
  6. Do wykonania jednego omletu wbij 3 jajka do miski i wlej 2 łyżki wody mineralnej. Dopraw solą z pieprzem i roztrzep .
  7. Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła. Gdy się roztopi wlej masę jajeczną i pozwól aby się lekko ścięła od spodu.
  8. Na nieściętą górę rozłóż połowę pieczarek, a następnie przechylając patelnię na boki wlej pozostałe nieścięte z wierzchu jajko w boczne przestrzenie.
  9. Trzymając patelnię pod kątem 45 stopni zacznij nią potrząsać krótkimi ruchami w przód i tył. W ten sposób omlet Ci się zroluje.
  10. Powinien być nie do końca ścięty w środku.
  11. Do wykonania drugiego omletu powtórz czynność z pozostałymi składnikami.