Zupa krem z groszku
- 450 g mrożonego groszku
- 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 doniczka mięty
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 g sera cheddar
- 50 g groszku ptysiowego
- kwaśna śmietana 18%
- szczypiorek
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender
Porada szefa kuchni
W sezonie warto do kremu użyć świeżego groszku . Ser możesz pociąć przy pomocy obieraczki do warzyw.
Zupa krem z groszku przepis
- Bulion zagotuj w garnku i wrzuć groszek. Całość gotuj ok 5 minut aż groszek zrobi się miękki.
- Wyłącz palnik i zblenduj zawartość garnka aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Ponownie włącz palnik pod garnkiem i dodaj słodką śmietankę. Całość dopraw solą pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Gdy krem się zagotuje ponownie wyłącz palnik.
- Całość doprowadź ponownie do wrzenia i zdejmij z palnika.
- po 5 min wrzuć do garnka listki mięty, znów zblenduj.
- Szczypiorek posiekaj.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Gotowy krem z zielonego groszku podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, groszkiem ptysiowym, startym serem oraz szczypiorkiem.
Ależ groszek z puszki też się nadaje! Tylko z takiego groszku robię ten krem i wychodzi pyszny. Tylko wcześniej dorzucam zrumienione na patelni cebulę i czosnek.
jestem początkującą kucharką i mam jedno pytanie: ile dodać gałki muszkatałowej?
1/5 łyżeczki, dosłownie szczyptę
przepyszne!! polecam :))))
Miksowałam zupę z 15 min ale skórki i tak zostały – robiłam z grochu mrożonego. Przecieranie przez sito to tragedia. Co robić?
Wszystko zależy od mocy miksera/blendera. Sam również często przecieram, nie jest to łatwe, ale wykonalne