Omlet z serem


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 6 jajek
  • 4 łyżki wody gazowanej
  • ser długodojrzewający
  • ser cheddar
  • ser pleśniowy
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka do jajek

Jeśli jesteś smakoszem aromatycznych wyrobów mleczarskich, z pewnością przypadnie Ci on do gustu. Omlet z serem zasługuje na specjalne uznanie, szczególnie przez smakoszy aromatycznych wyrobów mleczarskich. W naszym przepisie znajdziesz optymalną mieszankę serów, co nadaje daniu odpowiednią konsystencję i niepowtarzalny smak. Ciasto przyrządzone z odrobiną wody gazowanej sprawia, że naleśnik nabiera puszystej miękkości – uważaj, bo możesz się w nim zakochać! Łatwy przepis na omlet z serem znajdziesz właśnie tu.

Omlet z serem przepis

  1. Do miseczki wlej 3 jajka, a następnie lekko je ubij dwoma widelcami (trzymaj razem dwa widelce, a pomiędzy włóż palec wskazujący).
  2. Podczas mieszania dodaj 2 łyżki gazowanej wody dla pulchności omleta.
  3. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzuć 1 łyżkę masła. Gdy się roztopi wlej masę jajeczną i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  4. Zetrzyj na tarce o cienkich oczkach nie dużą ilość serów. Gdy omlet od spodu lekko się zetnie, obracaj patelnią, aby surowe, płynne jajko powypływało w boki.
  5. Następnie trzymając patelnię pod kątem 45 stopni potrząsaj krótkimi i energicznymi ruchami w przód i tył zawijaj omlet na siebie.
  6. Te same czynności powtórz przy wykonaniu drugiego omletu
Omlet podawaj ze startymi ulubionymi serami, plastrami serów pleśniowych oraz posiekanym szczypiorkiem.