Jajko w koszulce


2 osoby
Trudne

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 jajka
  • 2 l wody
  • 80 ml octu
  • 4 grzanki
  • szczypiorek
  • Sos holenderski:

  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z cytryny
  • sól i biały pieprz

Porada szefa kuchni

Jeżeli w sosie podczas dodawania masła pojawią się grudki, przecedź go przez sito i dodaj jeszcze jedno żółtko. Gdy sos będzie zbyt gęsty rozrzedź go 1-2 łyżkami zimnej wody.

Przepis na jajko w koszulce, zwane również jajkiem poszetowym, odkrywa przed Tobą tajniki przyrządzania jajka we wrzącej wodzie. Przedstawiliśmy cały proces tak, aby również początkujący amatorzy kuchennych przygód mogli go łatwo przyrządzić i poczuć się jak zawodowcy. Jednak gdy nie wyjdzie za pierwszym razem, to głowa do góry! Nawet doświadczonym szefom zdarza się, że jajko w koszulce się nie uda. Trzeba jeszcze zaznaczyć, że ta pyszność powinna być skąpana w sosie holenderskim. Przepis na ten sos również znajdziecie w naszym magazynie internetowym.

Jajko w koszulce przepis

  1. W małym rondlu roztop masło a następnie zdejmij z palnika.
  2. Przy użyciu łyżeczki ostrożnie usuń białą warstwę z wierzchu ( ten proces to klarowanie masła ).
  3. W osobnym garnku zagotuj wodę, a następnie ustaw na nim miskę tak aby nie była zanurzona w wodzie.
  4. Od razy wrzuć do miski żółtka i energicznie mieszaj trzepaczką na parze, co jakiś czas zdejmując naczynie, aby żółtka się nie ścięły.
  5. Do lekko zbielałych żółtek dodaj 1 łyżeczkę musztardy, odrobinę soku z cytryny oraz dopraw solą i białym pieprzem. Gdy masa będzie biaława zdejmij ją z kąpieli wodnej.
  6. Do żółtek powoli wlej masło cały czas intensywnie mieszając trzepaczką.
  7. W garnku zagotuj 2 l wody, a następnie dodaj ocet ( na 1 l wody 1 kieliszek octu ).
  8. Każde jajko wbij do osobnej miseczki.
  9. Do delikatnie bulgoczącej wody powoli wlej pojedynczo jajka, a następnie energicznie wykonuj ruchy łyżką polewając je wodą, aby nabrało ładnego kształtu. .
  10. Gotuj od 2,5 do 3 minut - w zależności jak równomiernie białko otuli żółtko.
  11. Powtórz czynność z każdym z osobna.
  12. Po ugotowaniu włóż jajka do zimnej wody na kilka sekund, aby zakończyć proces ścinania się.
  13. Potem osusz je na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe podaj na grzance polane podgrzanym sosem holenderskim i posypane szczypiorkiem.