Oryginalny tort Pischinger. Wspaniała klasyka gatunku, deser, który nie może się znudzić. Błyskawiczny w przygotowaniu. Chrupiące wafle przełożone czekoladowo-orzechowym kremem.
Tort Pischinger przepis
Do miski wrzuć miękkie masło i utrzyj je mikserem. Po 5 minutach dodaj do niego żółtka i cukier puder. Całość miksuj jeszcze przez chwilę.
Orzechy posiekaj na bardzo drobne kawałki.
W garnku zagotuj wodę i postaw na nim miskę. Do środka wrzuć czekoladę w kawałkach i roztop w tzw. kąpieli wodnej. Następnie poczekaj chwilę aby ostygła jednak nie za długo aby nie stężała.
Masę ponownie zamieszaj i wlej do niej roztopioną czekoladę.
Gdy powstanie gęsty krem dodaj orzechy oraz rum i dokładnie wymieszaj.
Masę zagospodaruj na 6 warstw. Pierwszy wafel posmaruj masą i przykryj kolejnym. Następy również posmaruj i przykryj. Powtórz czynność aż uzyskasz 6 warstw masy. Wierzchu nie smaruj kremem.
Gdy powstanie tort obciąż go talerzem, na którym staw karton z mlekiem lub inny obciążnik.
Tak przygotowany tort włóż na 2 godziny do lodówki.
Ponownie przygotuj kąpiel wodną – tym razem na polewę.
Rozpuść w niej czekoladę i wymieszaj z masłem.
Cały tort z wierzchu pokryj polewą po bokach i z wierzchu oraz posyp orzechami.
Tort włóż jeszcze na chwilę do lodówki aby zastygł na 20 -30 minut.
Zrobiłam!
Do kremu dołożyłam ok.szklanki AROMAPASTE z orzechów włoskich.
Pycha!
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Ale on wspaniale wygląda!
Pięknie wygląda
Zrobiłam!
Do kremu dołożyłam ok.szklanki AROMAPASTE z orzechów włoskich.
Pycha!