Jajka na twardo
Nie wszyscy wiedzą, jak odpowiednio ugotować jajka na twardo, dlatego przedstawiamy przepis, który pokaże jak to zrobić w prosty sposób. Jajka na twardo są bardzo popularną i podobno najsmaczniejszą potrawą jajeczną.
W każdym domu w naszym kraju, w naszym codziennym życiu wszechobecne są jajka. Właśnie one stanowią nieodzowny element każdej kuchni i przygotowywanych potraw. Jajka możemy jeść na wiele sposobów, jednak w tym artykule skupimy się na jajkach na twardo.
Jak ugotować jajko na twardo
Aby nasze jajka dobrze wyszły, należy zanurzyć je całe w wodzie, a wodę osolić dwiema łyżkami soli. Jajka solimy, aby skorupka lepiej odchodziła po ugotowaniu. Kiedy już woda się zagotuje, jajka gotujemy około 8 minut, jeśli będziemy gotować je dłużej, otoczka wokół żółtka zrobi się czarna, oczywiście nie ma to wpływu na walory smakowe, a jedynie wizualne. Żółtko będzie też bardziej ścięte, co nie każdemu odpowiada. Warto więc pilnować jajek w gotującej się wodzie, jest to ważne, szczególnie kiedy przygotowujemy te jajka dla gości, warto zadbać więc o to, aby dobrze wyglądały.
Kiedy nasze jajka się ugotują, zalewamy je zimną wodą, i czekamy aż ostygną, wtedy można przystąpić do obierania skorupek.
Jak podawać jajka na twardo
Sposobów jedzenia jajek na twardo jest wiele, najpopularniejsze są oczywiście jajka w majonezie. Ten sposób jedzenia jajek wybiera najwięcej ludzi na całym świecie. Jednak wiele osób gotuje jajka na twardo, aby posłużyły za bazę do innych bardzo ciekawych zakąsek, jedną z takich jest pasta jajeczna, którą robi się z ugotowanych jaj. Oczywiście w sklepach są dostępne gotowe pasty, jeśli jednak zrobimy swoją pastę, z pewnością będzie ona odpowiednio doprawiona i dopasowana do naszych jakże czułych kubków smakowych. Pastę jajeczną możemy zrobić w bardzo prosty sposób, wystarczy jajka zgnieść na miazgę, dodać majonez, przyprawy oraz szczypiorek lub inną zieleninę.
Nie wiadomo dlaczego, ale jajka na twardo kojarzą się również z wiosną, z pewnością każdy z was miał okazję jeść te wiosenne kanapki, na których nie może zabraknąć właśnie jajek na twardo oraz rzodkiewki połączonej z innymi wiosennymi warzywami. Popularne połączenie stanowią też jajka gotowane, podawane w sosie musztardowym, lub prosty zestaw – jajka z solą i szczypiorkiem.
Jajka na twardo spotkamy również w wielu sałatkach, warzywnych, stanowią bowiem ich dobre uzupełnienie. Jeśli jednak chcemy nieco bardziej pobawić się z jajkami na twardo, można zalać je chociażby galaretką dodając nasze ulubione mięso i odstawić do wystygnięcia. Kompozycji tworzonych z jajkami jest dostępnych bardzo wiele, wszystko zależy od pomysłowości kucharza, który postanowił wykorzystać jajka na twardo jako bazę swojego przepisu. Jajka na twardo można łączyć z bardzo wieloma składnikami, najpopularniejsze połączenia jajek to łosoś, kawior, pieczarki, a także groszek – szczególnie uwielbiany przez kobiety.
Jak widać – kuchnia bez jajek byłaby uboga, a te podawane w formie na twardo, znajdują bardzo wiele kuchennych zastosowań. W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się faszerowane jajka na twardo, te szczególnie na sporych imprezach znikają ze stołów bardzo szybko. Aby zrobić faszerowane jajka na twardo, należy ugotować jajka – przepis na początku artykułu, po czym przekroić jajka na pół, wyciągnąć żółtka, które użyjemy do połączenia z innymi składnikami.
Na koniec przygotowany farsz, wkładamy w miejsce żółtek, aby całość dobrze się trzymała stosuje się także zalewanie jajek galaretą, jednak po tym zabiegu, jajka muszą chwilę odstać w lodówce zanim zostaną podane dla gości. Na naszej stronie internetowej znajdziesz wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem jajek na twardo.
Kto by pomyślał, że można tyle napisać o gotowaniu jaj na twardo. Pozdrawiam ;-)
No tak ale te jajka wkladamy do zimnej wody i czekamy az sie woda zacznie gotowac i od tego momentu 8 min? Czy do gotujacej sie wody i 8 min?
Pierwszy wariant
8 minut od zagotowania ??? Oszaleli ? Za dlugo