Dziś na obiad oryginalna hiszpańska paella z owocami morza oraz paprykową kiełbasą chorizo. Wspaniałe jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Poczuj smak andaluzyjskiego słońca.
Paella przepis
Kiełbasę Chorizo przetnij na pół wzdłuż, a następnie pokrój w cienkie półksiężyce.
Oczyść dokładnie krewetki.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Cebulę obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.
Paprykę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój ją w kostkę.
Szeroką patelnię postaw na palniku włączonym na średnią moc i rozgrzej.
Na patelnię wrzuć Chorizo i smaż przez 8 minut.
Następnie dorzuć do kiełbasy paprykę, cebulę i czosnek. Całość smaż 10 minut mieszając co jakiś czas.
Dorzuć do całości ryż i smaż go na patelni aż stanie się przezroczysty. Wtedy dodaj bulion i dopraw solą, pieprzem i szafranem. Duś danie mieszając drewnianą szpatułką przez 18 minut na średniej mocy palnika.
Następnie wlej pomidory, dodaj krewetki i mieszankę owoców morza. Całość duś jeszcze ok. 10 minut, aż ryż wchłonie większość płynu.
Co jakiś czas mieszaj ruchem od zewnątrz do wewnątrz aby większość ryżu znalazła się na środku.
Gotową Paele podawaj z posiekaną natką pietruszki, posiekaną dymką i cytryną pokrojoną na ósemki.
Jeden z ciekawszych przepisów dostosowanych do naszych realiów – dostępności składników. Jadłem paellę z chorizo ale to nie to samo co składniki „morskie”. Zamiast bulionu warzywnego, proponuję użyć wywaru z gotowanej ryby. Mrożone owoce morza też są często solone (sól działa jak konserwant)! Ja je płuczę i wtedy dodaję – a i to na samym końcu. Mieszanki zazwyczaj zawierają kawałki kalmarów, ośmiornic, małże – 3 – 5 minuty to dla nich max. Potem twardnieją. Krewetki to największa możliwość manipulacji. W sieciach można kupić je całe lub bez głów(mrożone). W obu wypadkach są one różowe, czyli podgotowane. Niemniej jednak, całe krewetki (z głowami) można wykorzystać do wzbogacenia wywaru gotując głowy. Ja osobiście eksperymentowałem z łososiem (w Hiszpanii herezja) i z naszym dorszem (wywar z dorsza był świetny!) Poza tym, części ryby nie rozpadają się na miazgę i pozostają zwarte w całym daniu.
opinie24.info
2014/01/09 16:43
400 pomidorów?! :)) Czy gram? :))
Kapitan Cook
2014/01/09 17:38
Gram oczywiście
chomiczasty
2014/01/17 12:06
Ryż podsmażamy na tej samej patelni, na której jest kiełbasa, papryka i cebula, czy na oddzielnej?
Kapitan Cook
2014/01/17 13:59
Polecam na tej samej, aby zebrał aromaty. Tylko ta patelnia będzie już tą ostateczną, więc musi być duża.
Ewa
2014/02/09 22:08
Super opis! Paella prosto z Hiszpanii:) mąż Hiszpan zjadł dwa talerze na dzień dobry:) i dodał ze perfekcyjna;)
Tomek
2014/02/15 14:45
Mieszkam w Hiszpanii i też bardzo lubię z chorizo, ale moi znajomi Hiszpanie mówią, że to profanacja, bo paelli nie robi sie z chorizo (daje zbyt intensywny smak).
Leszek
2014/04/22 21:43
Odnoszę wrażenie, że ktoś skopiował Wasz przepis na swojej stronie bez podania linka. Jest on tutaj:
waka-wakacje.pl/kulinaria/wakacje-w-twojej-kuchni/
lox
2014/04/29 21:10
mmm, super przepis, polecam:)
Vaiky
2014/06/29 15:12
Czy ryż ma być wcześniej ugotowany czy wrzucamy na petelnię surowy?
Kapitan Cook
2014/06/29 17:35
Surowy
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Jeden z ciekawszych przepisów dostosowanych do naszych realiów – dostępności składników. Jadłem paellę z chorizo ale to nie to samo co składniki „morskie”. Zamiast bulionu warzywnego, proponuję użyć wywaru z gotowanej ryby. Mrożone owoce morza też są często solone (sól działa jak konserwant)! Ja je płuczę i wtedy dodaję – a i to na samym końcu. Mieszanki zazwyczaj zawierają kawałki kalmarów, ośmiornic, małże – 3 – 5 minuty to dla nich max. Potem twardnieją. Krewetki to największa możliwość manipulacji. W sieciach można kupić je całe lub bez głów(mrożone). W obu wypadkach są one różowe, czyli podgotowane. Niemniej jednak, całe krewetki (z głowami) można wykorzystać do wzbogacenia wywaru gotując głowy. Ja osobiście eksperymentowałem z łososiem (w Hiszpanii herezja) i z naszym dorszem (wywar z dorsza był świetny!) Poza tym, części ryby nie rozpadają się na miazgę i pozostają zwarte w całym daniu.
400 pomidorów?! :)) Czy gram? :))
Gram oczywiście
Ryż podsmażamy na tej samej patelni, na której jest kiełbasa, papryka i cebula, czy na oddzielnej?
Polecam na tej samej, aby zebrał aromaty. Tylko ta patelnia będzie już tą ostateczną, więc musi być duża.
Super opis! Paella prosto z Hiszpanii:) mąż Hiszpan zjadł dwa talerze na dzień dobry:) i dodał ze perfekcyjna;)
Mieszkam w Hiszpanii i też bardzo lubię z chorizo, ale moi znajomi Hiszpanie mówią, że to profanacja, bo paelli nie robi sie z chorizo (daje zbyt intensywny smak).
Odnoszę wrażenie, że ktoś skopiował Wasz przepis na swojej stronie bez podania linka. Jest on tutaj:
waka-wakacje.pl/kulinaria/wakacje-w-twojej-kuchni/
mmm, super przepis, polecam:)
Czy ryż ma być wcześniej ugotowany czy wrzucamy na petelnię surowy?
Surowy