Pascha


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 l tłustego mleka
  • 250 – 300 ml kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 60 g bakalii

TO CI SIĘ PRZYDA

  • bawełniana ściereczka lub pielucha tetrowa
  • durszlak
  • mikser

Święta Wielkanocne to najważniejsze święto chrześcijańskie. Jest bardzo dużo tradycji związanych z tym świętem, także kulinarnych. Wiele ciast i wypieków jest przygotowywanych na tę specjalną okazję. Jedną z nich jest wielkanocna pascha.

Pascha przepis

  1. Wanilię przetnij wzdłuż i wydąż ziarenka końcówką noża.
  2. Następnie laskę wraz z ziarenkami umieść w garnku i zalej mlekiem, dodaj śmietanę lub zsiadłe mleko, a na koniec wbij jajka. Całość dokładnie wymiesza.
  3. Garnek postaw na palniku włączonym na bardzo małą moc i gotuj przez 2 godziny
  4. Jeśli wykonamy wszystko dobrze do tej pory, powinniśmy następnie podgrzewać wszystko przez około 2 godziny, dopóki się nie zetnie i oddzieli ser od serwatki.
  5. Durszlak włóż do miski i wyłóż go ściereczką. Przelej do niego zawartość garnka. Serwatkę z miski odstaw na bok, a powstały twaróg odciśnij z nadmiaru płynu i odstaw, aby wystygł.
  6. Masło o temperaturze pokojowej dokładnie utrzyj na średnich obrotach miksera z cukrem pudrem.
  7. Do chłodnego twarogu dodaj masę z masła i dokładnie wymieszaj.
  8. Durszlak wyłóż ponownie ściereczką, lecz tym razem namocz ją dokładnie w serwatce (płyn z miski po twarogu). Uklep ją dokładnie aby masa była zbita i zawiń ściereczką.
  9. Z góry dociśnij ciężkim przedmiotem np.: słoikiem z wodą i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  10. Następnego dnia bakalie posiekaj drobno i udekoruj nimi paschę.