Żurek jest potrawą, która często, obok białego barszczu, pojawia się na naszych stołach podczas świąt Wielkiej Nocy. I pomimo, że w naszym kraju zupy z reguły stanowią pierwsze danie obiadowe, to w wielu domach spożywamy go już na śniadanie wielkanocne.
Żurek przepis
Włoszczyznę dokładnie umyj, a następnie przełóż ją do garnka i zalej 2,5 l zimnej wody.
Boczek pokrój na 4 części i razem z kiełbasą wrzuć do garnka.
Garnek postaw na palniku włączonym na średnią moc i całość gotuj 30 minut.
Po tym czasie wyciągnij wszystko z wywaru.
Kiełbasę pokrój plasterki o grubości 1 cm, a boczek w 1 cm kostkę.
Do gotującego wywaru wlej żur i dokładnie wymieszaj
Z wywaru odcedzamy ugotowane warzywa i wyjmujemy na chwilę kiełbasę i boczek
Wsyp majeranek, dodaj cytrynę, chrzan i wyciśnij przez praskę ząbki czosnku. Całość gotuj 10 minut.
Następnie w osobnej miseczce dokładnie wymieszaj śmietanę z mąką. Dodaj kilka łyżek żurku i ponownie wymieszaj. Całość wlej do garnka.
Zupę dopraw solą i pieprzem.
Żurek podawaj z kiełbasą boczkiem i ugotowanym na twardo jajkiem.
Można zrobić domowy zakwas lub posiłkować się również kupnym z butelki
olo
2014/03/29 20:19
Żurek z torebki? NONSENS.
„…pamiętać, aby wszystkie składniki były świeże i najwyższej jakości” – i w tym jest SENS.
Jednak na tą ilość wody polecam 4 ząbki czosnku, można dodać również nieco kminku, a przede wszystkim ze 2 liście laurowe, 3-4 ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu – wszystko do wywaru.
Również robię tak że ugotowane do wywaru mięsa, później smażę, a po ostudzeniu kroję na kawałki i następnie wrzucam do zupy. Pod koniec dodaję śmietanę wymieszaną z łyżką mąki i częścią gorącej zupy, łyżką wyciśniętej cytryny i pozostałymi przyprawami.
PS. na 2,5L wody to zaleciłbym 3/4 litra zakwasu z butelki/domowego.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
żurek z torebki – toż to zbrodnia…
Można zrobić domowy zakwas lub posiłkować się również kupnym z butelki
Żurek z torebki? NONSENS.
„…pamiętać, aby wszystkie składniki były świeże i najwyższej jakości” – i w tym jest SENS.
Jednak na tą ilość wody polecam 4 ząbki czosnku, można dodać również nieco kminku, a przede wszystkim ze 2 liście laurowe, 3-4 ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu – wszystko do wywaru.
Również robię tak że ugotowane do wywaru mięsa, później smażę, a po ostudzeniu kroję na kawałki i następnie wrzucam do zupy. Pod koniec dodaję śmietanę wymieszaną z łyżką mąki i częścią gorącej zupy, łyżką wyciśniętej cytryny i pozostałymi przyprawami.
PS. na 2,5L wody to zaleciłbym 3/4 litra zakwasu z butelki/domowego.