Baranek Wielkanocny


8 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 375 g mąki tortowej
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 g białego cukru
  • ½ kostki masła
  • 240 g mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 białka
  • Składniki do dekoracji:

  • 800 g przesianego cukru pudru
  • 120 ml wody
  • 2 łyżeczki lekkiego syropu kukurydzianego
  • 1 łyżeczka mleczka kokosowego
  • wiórki kokosowe

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma w kształcie baranka
  • serwetka
  • sitko
  • trzepaczka do jajek
  • termometr cukierniczy
  • barwniki/farby spożywcze
  • kokardka

Magia Świąt Wielkanocnych jest niesamowita. Rodziny i przyjaciele spotykają się razem, by zjeść wspólnie uroczyste śniadanie. Zgodnie z tradycją wielkanocną stół powinien być pełen smakołyków. Jednym z nich w jest baranek wielkanocny.

Baranek Wielkanocny przepis

  1. Natłuść formę wewnątrz olejem roślinnym i odstaw na kilka minut.
  2. Wytrzyj ją dokładnie serwetką, po czym natłuść ponownie i bardzo dokładnie oprósz mąką.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
  4. Dwukrotnie przesiej mąkę do miseczki. Za drugim razem dodaj proszek do pieczenia oraz sól.
  5. Utrzyj masło i cukier w dużej misce tak, aby powstała lekka i puszysta masa.
  6. Do miski z masłem dodawaj na zmianę mąkę i mleko. Po każdej dawce mieszaj ciasto, aby było gładkie. Na koniec dodaj ekstraktu waniliowego.
  7. W dużej metalowej misce ubij białka na sztywną pianę.
  8. Dodaj 1/3 piany do ciasta i wymieszaj, aby stało się bardziej puszyste, a następnie dodaj resztę i również wymieszaj.
  9. Wypełnij ciastem część formy – głowę. Następnie rozprowadź delikatnie ciasto po całej formie używając drewnianej łyżki.
  10. Zamknij szczelnie formę i włóż do piekarnika na 1 godzinę.
  11. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 15 minut, aby ciasto ostygło.
  12. Zmieszaj w garnku cukier puder, wodę i syrop kukurydziany. Cały czas mieszając gotuj wszystko na palniku o niewielkiej mocy, aż do osiągnięcia temperatury 33 st. C.
  13. Pokryj dokładnie kremem głowę baranka i poczekaj, aż krem się uformuje.
  14. Na resztę ciasta, wraz z tylną częścią głowy, nałóż lukier i poczekaj, aż się uformuje i ostygnie.
  15. Warstwę wełny na baranku wykonaj obsypując go wiórkami kokosowymi.
  16. Pomaluj buzię baranka za pomocą farb spożywczych.
  17. Zawiąż kokardkę wokół szyi w miejscu zetknięcia się lukru z wiórkami kokosowymi.
  18. Udekoruj podstawę baranka wielkanocnymi słodyczami.