Baranek Wielkanocny
- 375 g mąki tortowej
- 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 250 g białego cukru
- ½ kostki masła
- 240 g mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 białka
Składniki do dekoracji:
- 800 g przesianego cukru pudru
- 120 ml wody
- 2 łyżeczki lekkiego syropu kukurydzianego
- 1 łyżeczka mleczka kokosowego
- wiórki kokosowe
TO CI SIĘ PRZYDA
- forma w kształcie baranka
- serwetka
- sitko
- trzepaczka do jajek
- termometr cukierniczy
- barwniki/farby spożywcze
- kokardka
Baranek Wielkanocny przepis
- Natłuść formę wewnątrz olejem roślinnym i odstaw na kilka minut.
- Wytrzyj ją dokładnie serwetką, po czym natłuść ponownie i bardzo dokładnie oprósz mąką.
- Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
- Dwukrotnie przesiej mąkę do miseczki. Za drugim razem dodaj proszek do pieczenia oraz sól.
- Utrzyj masło i cukier w dużej misce tak, aby powstała lekka i puszysta masa.
- Do miski z masłem dodawaj na zmianę mąkę i mleko. Po każdej dawce mieszaj ciasto, aby było gładkie. Na koniec dodaj ekstraktu waniliowego.
- W dużej metalowej misce ubij białka na sztywną pianę.
- Dodaj 1/3 piany do ciasta i wymieszaj, aby stało się bardziej puszyste, a następnie dodaj resztę i również wymieszaj.
- Wypełnij ciastem część formy – głowę. Następnie rozprowadź delikatnie ciasto po całej formie używając drewnianej łyżki.
- Zamknij szczelnie formę i włóż do piekarnika na 1 godzinę.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 15 minut, aby ciasto ostygło.
- Zmieszaj w garnku cukier puder, wodę i syrop kukurydziany. Cały czas mieszając gotuj wszystko na palniku o niewielkiej mocy, aż do osiągnięcia temperatury 33 st. C.
- Pokryj dokładnie kremem głowę baranka i poczekaj, aż krem się uformuje.
- Na resztę ciasta, wraz z tylną częścią głowy, nałóż lukier i poczekaj, aż się uformuje i ostygnie.
- Warstwę wełny na baranku wykonaj obsypując go wiórkami kokosowymi.
- Pomaluj buzię baranka za pomocą farb spożywczych.
- Zawiąż kokardkę wokół szyi w miejscu zetknięcia się lukru z wiórkami kokosowymi.
- Udekoruj podstawę baranka wielkanocnymi słodyczami.
Jaki piękny baranek :) !