Drożdżowa baba wielkanocna
- 20 g drożdży
- 60 ml lekko ciepłego mleka
- 60 ml śmietanki kremowej 30%
- 230 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 100 g cukru pudru
- 75 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- sól
- 70 g rodzynek
- 80 g zmielonych obranych migdałów
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
Polewa z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 130 g śmietanki kremowej 30%
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego
- 1 łyżka tartej skórki z pomarańczy
TO CI SIĘ PRZYDA
- czysta ściereczka
- sitko
- trzepaczka do jajek
- forma do babki
- miska szersza od garnka
- patera
Drożdżowa baba wielkanocna przepis
- W rondlu roztop masło i pozbądź się białej piany z wierzchu.
- Drożdże skrusz do miski i wsyp cukier, a następnie rozetrzyj.
- Przesiej mąkę do osobnej miski.
- Dodaj ciepłe mleko i mąkę miski z drożdżami. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Zagotuj śmietanę, wlej ją do mąki, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
- Ubij żółtka z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta, biała piana.
- Wyrabiaj ciasto ręką przez ok. 15 minut, aż przestanie się kleić do rąk.
- Dodaj do ciasta ostudzone masło i chwilę wyrabiaj.
- Dodaj ekstrakt z wanilii, szczyptę soli, rodzynki, zmielone migdały, skórkę kandyzowaną oraz skórkę pomarańczy, a następnie wszystko wymieszaj łyżką.
- Całość przykryj materiałową ściereczką kuchenną i odstaw na 1 godziny, aż wyrośnie.
- Przygotuj formę do babki: natłuść masłem wewnątrz i oprósz bułką tartą.
- Wyrośnięte ciasto uderz pięścią w środek i jeszcze raz wyrabiaj ręką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Roztrzep jajko trzepaczką.
- Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
- Po tym czasie wyjmij babkę z piekarnika i odstaw w formie do ostudzenia.
- Wlej wodę do garnka i zagotuj.
- Połam czekoladę na drobne kostki i włóż do miski.
- Wlej do miski śmietankę i sok lub likier pomarańczowy.
- Ułóż miskę na garnku z gotującą się wodą. Mieszając zawartość roztop czekoladę.
- Zmieszaj czekoladę ze startą skórką pomarańczy, ostudź i poczekaj, aż zgęstnieje.
- Ostudzoną babkę przełóż z formy na paterę i polej czekoladą.