Już starożytni Rzymianie poznali się na smaku dorady. Do tego stopnia, że stała się ich ulubioną rybą. Poniżej prezentujemy przepis na doradę smażoną podaną z lekkim, maślanym sosem cytrynowym. Rozpływające się w ustach mięso oraz muślinowy sos- recepta na danie idealne. Skosztuj smaku smażonej dorady, którego nie da się tak łatwo zapomnieć
Dorada smażona przepis
Dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz ryby.
Wzdłuż obu ryb zrób po 3 nacięcia z każdej strony, aż do kręgosłupa.
Posyp dorady solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz pokrop sokiem z cytryny, a następnie odstaw pod przykryciem na co najmniej 30 minut.
Obierz i posiekaj drobno cebulę.
Wrzuć cebulę do rondelka i zalej winem. Zredukuj płyn aż pozostanie ok. 50 ml.
Pokrój zimne masło na kawałki i część z nich dodaj do wina ciągle mieszając drewnianą łyżką.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do miski i ustaw ją na garnku z winem i masłem.
Ubij żółtka, aż powstanie jasnożółta masa.
Zdejmij miskę i wlej do niej małym strumieniem zawartość garnka. Cały czas mieszaj, aby żółtka się nie ścięły.
Całość wlej z powrotem do garnka i ustaw na palniku.
Dodaj pozostałe kawałki masła i mieszaj, aż uzyskasz aksamitny sos.
Wszystko zmiksuj blenderem dla osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Dopraw sos solą, pieprzem, sokiem i skórką z 1/2 cytryny oraz cukrem.
Rozgrzej olej na patelni, a następnie smaż dorady po 6 minut z każdej strony. Ryba jest gotowa, gdy płetwy grzbietowe łatwo odchodzą.
Dorady podawaj polane lekkim sosem oraz ze szczypiorkiem.
mmm, najpiękniejszy blog jaki widziałam..a rybka cudna:) zapraszam na zielonastronaflinstona.blog.pl/ :)
Judyta
2013/05/27 21:45
Zrobilam rybe dokładnie jak podanym przepisie, wyszla rewelacyjna, a sos to bajka!
Pyza
2013/10/12 23:11
Danie po prostu obłędne. Jako ryba, kasuje nawet mojego ukochanego łososia z rusztu. Wprowadziłam maleńką modyfikacje w postaci jednego wyciśniętego ząbka czosnku na każdą doradę i wyszło przepyszne. Dzięki!
xyz
2013/11/19 19:37
autor mija się z prawdą, dorada ma dużo ości na dodatek twarde
Kapitan Cook
2013/11/19 21:17
to chyba jedliśmy różne ryby, dorada ma duże ości, których łatwo można się pozbyć, małych tak na prawdę nie posiada.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
mmm, najpiękniejszy blog jaki widziałam..a rybka cudna:) zapraszam na zielonastronaflinstona.blog.pl/ :)
Zrobilam rybe dokładnie jak podanym przepisie, wyszla rewelacyjna, a sos to bajka!
Danie po prostu obłędne. Jako ryba, kasuje nawet mojego ukochanego łososia z rusztu. Wprowadziłam maleńką modyfikacje w postaci jednego wyciśniętego ząbka czosnku na każdą doradę i wyszło przepyszne. Dzięki!
autor mija się z prawdą, dorada ma dużo ości na dodatek twarde
to chyba jedliśmy różne ryby, dorada ma duże ości, których łatwo można się pozbyć, małych tak na prawdę nie posiada.