Babka cytrynowa
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 200 g masła lub tłuszczu roślinnego
- 4 jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o drobnych oczkach
- mikser
- trzepaczka do jajek
- foremka do babek
Porada szefa kuchni
Zachęcam do „próby suchego patyczka”, tzn. wbicia patyczka w ciasto. Jeśli po wyciągnięciu będzie suchy i bez ciasta, to znaczy, że jest gotowe.
Babka cytrynowa przepis
- Rozgrzej masło w rondlu.
- Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce.
- Oddziel białka od żółtek.
- Do żółtek dodaj cukier i miksuj, aż powstanie jasna, gęsta masa.
- Dodaj masło z rondla, mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny, a następnie wszystko zmiksuj.
- Z białek ubij sztywną pianę, dodaj do reszty ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Foremkę posmaruj dokładnie masłem wewnątrz i wlej do niej przygotowane ciasto.
- Włóż foremkę do piekarnika na 40 minut.
- Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw, aby ostygła.
- Wyciśnij sok z cytryny i zmieszaj go z cukrem pudrem, aby powstał lukier.
- Gdy babka ostygnie, wyjmij ją z foremki i polej lukrem cytrynowym.
Babka kojarzy mi się z Wielkanocą :) Twoja wygląda bardzo smakowicie :)
Zrobiłam wszystko według przepisu i ciasto wyszło baaardzo pyszne :]
My też lubimy babki, kiedyś upiekę bo jest łatwa w przygotowaniu.Pozdrawiam
babka cytrynowa jest moją ulubioną wersją babki :D