Baklawa
Ciasto:
- 500 g ciasta filo
- 500 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g cukru
- 300 g klarowanego, roztopionego masła
- pistacje drobno posiekane do dekoracji
Syrop:
- 300 g cukru 180 ml wody
- 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy, lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
TO CI SIĘ PRZYDA
- malakser lub blender
- forma do pieczenia
Baklawa przepis
- Do mniejszego garnka wlej wodę, wodę z kwiatu pomarańczy i wsyp cukier. Gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści (ok. 10 min.). Odstaw syrop aby ostygł.
- Zmiksuj drobno orzechy z cynamonem i cukrem w malakserze (ew. blenderem)
- Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmaruj masłem.
- Połóż płat ciasta na spodzie formy i posmaruj masłem(Pracując z jedną częścią ciasta, resztę trzymaj pod przykryciem aby nie wyschła). Następnie powtórz czynność aż w formie na spodzie znajdzie się 8 warstw.
- Rozłóż na warstwach ciasta połowę masy z orzechami i wyrównaj.
- Następnie rozłóż w taki sam sposób jak poprzednio 4 warstwy ciasta smarując masłem każdą z osobna.
- Wyłóż pozostałą część masy z orzechami i również wyrównaj.
- Całość przykryją 12 warstwami ciasta filo wykonując te same czynności.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 140 stopni C.
- Pokrój ciasto ostrym nożem w romby, kwadraty lub trójkąty, przecinając je prawie do spodniej warstwy (jest to konieczne ponieważ ciasto po upieczeniu byłoby trudno pokroić).
- Formę włóż do piekarnika i piecz przez ok. 2 godziny, aż ciasto będzie złociste.
- Bezpośrednio po upieczeniu, gorące ciasto polej ostudzonym syropem.
- Całość udekoruj posiekanymi pistacjami i odstaw do wystygnięcia
Piękna!
zawsze zachwycało mnie to ciasto!