Jak powstaje wino?
Wino cenione jest jako dodatek nie tylko do uroczystych lub romantycznych kolacji, ale napój podkreślający codzienne obiady i wspomagający trawienie. Choć wiedza o rodzajach win i możliwościach ich podawania jest duża, niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, w jaki sposób powstaje ów wyjątkowy napój. Co zatem warto wiedzieć na temat produkcji wina oraz procesu jego powstawania?
Winnica
Pierwszy ważny element to winnica. Wino powstaje z moszczu, do którego wytworzenia niezbędne są winogrona. Rodzaj winorośli oraz warunki glebowe to podstawa, dzięki której producenci wina mogą raczyć swych klientów wyśmienitym trunkiem. Zanim powstanie wino, trzeba zadbać o to, co najważniejsze, czyli o winogrona. Na specjalistycznych plantacjach, pod okiem czujnego plantatora, dojrzewają winorośle, których gatunek w istotnym stopniu wpływa na smak wina i jego jakość. Winogrona wymagają jednak i odpowiedniej gleby, i odpowiednich warunków klimatycznych. Dla winorośli najlepsze są lekkie gleby mineralne.
Odpowiedni klimat a jakość wina
Eksperci podkreślają jednak, że największą rolę w uprawie winorośli odgrywa klimat. To właśnie ten czynnik wpływa na wegetację oraz dojrzałość winogron. Aby owoce te mogły spokojnie dojrzewać, niezbędne jest słońce. Są takie odmiany winogron, które w procesie dojrzewania potrzebują wysokiej temperatury. Te gatunki dobrze sprawdzają się w krajach śródziemnomorskich. Tam, gdzie dni słonecznych jest mniej, trzeba wybierać takie gatunki winogron, które są mniej wymagające pod tym względem.
Proces produkcji wina
Winnica jest tym miejscem, w którym zaczyna się proces produkcji wina. Gatunek winorośli musi być tu idealnie dostosowany do możliwości glebowych oraz klimatycznych. To podstawowy aspekt związany z winem i procesem jego produkcji. Ważne jest też samo traktowanie winorośli oraz sposób jej uprawy. Plantator musi nad swą winnicą sprawować stałą opiekę. Podstawa to unikanie takich środków, jak herbicydy oraz pestycydy.
Ważne jest również rozpoczęcie zbiorów w odpowiednim momencie. W większości winnic istniejących na terenie Europy okres zbiorów przypada na koniec września i początek października. W dobrych winnicach owoce są zbierane ręcznie, przy czym zbiera się tylko te owoce, które są już w pełni dojrzałe.
Z zebranych winogron wyciskany jest moszcz. Jego barwa jest ciemnozielona. Swój ostateczny kolor (biały lub czerwony) wino otrzymuje dopiero dzięki zachodzącym w późniejszym czasie procesom.
Bardzo ważną rolę odgrywają skórki winogron. Tam znajdują się nie tylko substancje smakowe, ale i barwniki. Rozpuszczają się one w alkoholu. Aby uzyskać intensywną barwę wina, należy wybierać tylko te owoce, które są dojrzałe.
Fermentacja wina
Głównym czynnikiem decydującym o jakości wina jest jakość winogron. Ważne są jednak i stosowane w dalszej produkcji techniki. Istotną rolę odgrywa proces fermentacji. Współcześnie fermentacja odbywa się w specjalnych kadziach, nad którymi „czuwa” komputer. Również filtracja wina została w dzisiejszych czasach zmechanizowana, choć nie brak i takich winnic, w których (zgodnie z tradycją) w dalszym ciągu wino „leżakuje” w specjalnych, drewnianych beczkach. Ze wszystkich rodzajów beczek szczególnie silny wpływ na wino mają te wykonane z drewna dębowego. Stalowe kadzie mają jednak przewagę nad drewnianymi beczkami, bo choć wino traci nieco swój posmak, kadzie są rozwiązaniem znacznie tańszym.
I w końcu wino, jako produkt finalny, trafia do restauracji, domowych winnic i nasze stoły. Idealnie nadaje się do dań głównych (np. roladki wieprzowe z winem wytrawnym), jak i deserów ( np. różowe wino i tort malinowy).
super post! super blog!