Dieta niskoglikemiczna
Dieta niskoglikemiczna, którą można również nazywać dietą Montinganca, kładzie nacisk na tzw. indeks glikemiczny. Właściwe opanowanie jej zasad skutkuje wartościowym odżywianiem i utratą zbędnych kilogramów.
Codzienne spożywane potrawy powodują dostarczanie do krwi, niezbędnej do życia glukozy. Jednak w przypadku, gdy jej ilość jest zbyt duża, organizm nie jest w stanie jej zużyć w całości i magazynuje ją w postaci tłuszczu. Dzięki diecie niskoglikemicznej, osoba próbująca obniżyć swoją wagę, je tylko i wyłącznie produkty spożywcze o jak najniższych indeksach glikemicznych (indeks lub wskaźnik glikemiczny to pogrupowanie produktów żywnościowych według ich wpływu na poziom glukozy we krwi od dwóch do trzech godzin po ich spożyciu). Dzięki temu poziom cukru we krwi nie będzie się zbyt gwałtownie podnosił. Do tego ilość spożywania zdrowej żywności jest nieograniczona, a produktów jest wiele, więc na pewno ta dieta nikogo nie znudzi.
Wysoki i niski indeks glikemiczny
Większość produktów, które nie mają w swoim składzie węglowodanów mają zerowy indeks glikemiczny (przykładowo olej czy mięso). Niski indeks ma również większość owoców i warzyw. Stosując dietę niskoglikemiczną należy wykreślić ze swojego jedzenia cukier, produkty mrożone czy też słodycze. Wiadomo, że w małych ilościach nie powinno to nikomu zaszkodzić, ale zasady tej diety raczej stronią od tego typu produktów. Wykluczyć powinno się również picie napojów z kofeiną, takich jak kawa czy cola, a także napojów gazowanych (m.in. piwo). Za to wodę można spożywać w nieograniczonych ilościach. Pięknie oczyszcza ona organizm.
Kluczowym elementem w tej diecie jest regularność jadania posiłków. Dania powinny być spożywane co trzy – cztery godziny, o stałej porze.
Dieta niskoglikemiczna a zdrowie
Stosowanie diety niskoglikemicznej jest w stu procentach zdrowe. Spełnia ona wszystkie zalecenia piramidy zdrowego żywienia. Kluczem jest właściwe dobieranie produktów żywnościowych. Na początku może to sprawiać sporo trudności, ale jeśli podzielimy produkty na te, które możemy spożywać w dowolnych ilościach, na te które spróbujemy okazjonalnie i w końcu grupę zakazaną, to będzie nam już łatwiej planować codzienne menu. Ilość produktów dostępnych w tej diecie jest szeroka, więc możliwości przyrządzania zdrowego posiłku są bardzo duże. Przykładowo łosoś z porami na parze, na pewno nie zaszkodzi.
Jednak należy pamiętać, że jeżeli więc chcemy zastosować tę dietę, to czeka nas dużo wyrzeczeń w obszarze słodkości (miód cukier czy czekolada). Dla niektórych jest to bariera nie do pokonania.
Początek może okazać się trudny, jeśli jednak przyzwyczaimy się do niej, to później nie będzie żadnych problemów z jej stosowaniem. Żeby móc prowadzić zdrowy tryb życia ważne jest, by budować odpowiednia nawyki żywieniowe. Więc jeśli zdecydujemy się na zastosowanie diety niskoglikemicznej możemy być pewni, że nie będziemy się głodzić i liczyć kalorii, a do tego łatwo można zapobiec efektowi jo-jo.