Ćwikła jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs lub klusek. Znakomicie komponuje się również jako dodatek do kanapek z wędliną. Ponadto jest bardzo smacznym i bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Poniżej prezentujemy przepis na wspaniałą domową ćwikłę.
Ćwikła przepis
Umyj buraki i oczyść ze wszelkich zanieczyszczeń.
Zagotuj wodę z łyżeczką soli w dużym garnku. Do wrzątku wrzuć buraki na 1,5- 2 godziny i gotuj na małej mocy palnika.
Odcedź buraki i odstaw, aby przestygły.
Następnie je obierz i zetrzyj na tarce.
Umyj chrzan i obierz, a następnie go również zetrzyj.
Do buraków dodaj chrzan i dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz octem jabłkowym lub sokiem z cytryny, a następnie dokładnie wymieszaj.
Odstaw do lodówki pod przykryciem na co najmniej 1 godzinę.
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO