Ciasto z pianką
Biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g mąki (2 łyżki maki ziemniaczanej + reszta pszennej)
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Syrop:
- łyżeczka soku z cytryny
- 120 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
Pianka:
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki brzoskwiniowe instant
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
- mikser
- drewniana szpatułka
- duża miska
- blacha do ciasta
- pergamin lub papier do pieczenia
Ciasto z pianką przepis
- Oddziel białka od żółtek.
- W dużej misce ubij białka na sztywną pianę wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny (kwas utrwala białka).
- Następnie dodaj cukry i ubijaj aż całkiem się rozpuszczą.
- W kolejnym kroku dodaj do masy żółtka i całość miksuj przez 2 minuty.
- Następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę mieszamy całość mikserem.
- W tym momencie już zrezygnuj z miksera i wybierz szpatułkę.
- Zacznij do masy jajecznej partiami przesiewać zmieszane mąki oraz proszek do pieczenia – przesiej je przez sito.
- Całość delikatnie mieszaj szpatułką od środka i obracaj co chwilę miskę, aby mąka dobrze się wmieszała.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem lub pergaminem.
- Piekarnik ustaw na grzanie dolnej i górnej grzałki i rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Tak przygotowaną, dość gęstą masę wlej do blaszki wyłożonej pergaminem.
- Blaszkę z ciastem włóż do pieca na 23 minuty.
- W czasie pieczenia biszkoptu do miarki wlej sok z puszki po brzoskwiniach i dopełnij wodą, aby uzyskać 0,5 l płynu. Następnie roztwór podgrzej w rondelku.
- Gdy będzie już prawie wrzący zdejmij z palnika i wsyp do niego dwie galaretki.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw, aby przestygł. Gdy będzie chłodniejszy, wstaw go do lodówki i wyciągnij gdy odrobinę stężeje.
- Do miski wlej schłodzoną śmietanę i ubij ją mikserem. Gdy będzie sztywna malutkim strumyczkiem wlej do niej galaretki i cały czas całość miksuj na średnich obrotach
- Gdy wszystko się połączy dodaj drobno pokrojone brzoskwinie (ok. 3/4 puszki).
- Z soku z cytryny, wody i cukru przygotuj syrop. Całość dokładnie wymieszaj.
- Wystudzony biszkopt lekko skrop z wierzchu syropem.
- Na tak przygotowany biszkopt wylej piankę.
- Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok. 2 godziny.
Witam! Tradycyjnie poproszę o wymiary baszki. Dziękuję
25x37cm
Dziękuję