Klopsiki w sosie pieczarkowym
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mleka
- sól i pieprz do smaku
- cukier
- 1 łyżka majeranku otartego
- oliwa z oliwek
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
Sos pieczarkowy:
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- sok z połowy cytryny
- 40 g masła
- sól i pieprz
- szczypta cukru
- tymianek suszony
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 natka pietruszki
Porada szefa kuchni
Klopsy ułóż na patelni zgodnie z ruchem wskazówek zegara zaczynając od godziny 12. Dzięki temu systemowi będziesz wiedział, które pulpety pierwsze powędrowały na patelnię i łatwiej Ci będzie kontrolować długość smażenia.
Klopsiki w sosie pieczarkowym przepis
- Mielone mięso z łopatki o temperaturze pokojowej włóż do miski.
- W osobnym naczyniu zalej bułkę tartą mlekiem, aby nasiąkła.
- Cebulę pokrój bardzo drobno w kostkę, a następnie lekko posól i dodaj odrobinę cukru.
- Do mięsa dodaj całe jajko, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz cebulę. Wszystko dokładnie wyrabiaj rękoma ok. 5 minut ( im dłużej, tym klopsiki będą bardziej miękkie ). Całość odstaw do zamarynowania.
- Pieczarki dokładnie umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie plastry (większe pieczarki najpierw przetnij na pół ). Od razu skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę
- W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę wraz ze szczyptą soli i cukru.
- Gdy będzie złota wrzuć do niej pieczarki. Od razu całość posól, aby pieczarki puściły wodę.
- Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej formowane na bieżąco klopsy lekko spłaszczone wielkości mandarynek. Smaż kilka minut z każdej strony, aż będą złote.
- Gdy pieczarki odparują, zalej słodką śmietanką i dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Sos duś ok. 5 minut, a następnie wrzucamy do niego tylko zrumienione klopsy.
- Przykrywamy garnek i duś ok. 20 min. na małej mocy palnika.
- Po tym czasie zdejmij przykrywkę i pozwól, aby sos lekko odparował.
swietny przepis;)
tymianek- super pachnie! wyszło pyszne :)
Pyszne, niebo w gębie :)
Super przepis, Dziekuje!